Nazad

Prvi put viđena u Srbiji: Kod Bujanovca otkrivena RETKA VRSTA PTICE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 12.05.2021 - 11:27

Na području opština Bujanovac i Preševo su ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda zabeležili novu vrstu ptice za Srbiju - dugorepog svračka (Lanius nubicus), saopšteno je danas.

Dugorepi svračak FOTO: alchetron.com
Gnezdeći par dugorepih svračaka je posmatran i fotografisan u blizini granice sa Makedonijom, na suvim travnatim padinama sa žbunjem.
 
Dugorepi svračak naseljava mediteranska suva travnata staništa sa žbunjem i drvećem, na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka, navodi se u saopštenju Centra za istraživanje biodiverziteta.
 
To je ptica selica koja zimski period provodi na području severoistoka Afrike
 
Čitava svetska populacija relativno je malobrojna, dok je na Balkanu ta vrsta retka i slabo proučena, a živi u delu Makedonije, Albanije, Bugarske i Grčke.
 
- Ovo je prvi put da je ova vrsta viđena u Srbiji, a s obzirom na to da je posmatran par ptica u vreme gnezdećeg perioda, imamo razloga da verujemo da smo pronašli novu gnezdaricu naše zemlje - rekao je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta.
 
Pored dugorepog svračka tokom ekspedicije zabeležene su i druge retke i malobrojne gnezdarice poput vrapca kamenjarca, grmuše crvenovoljke, modrokosa i gorskog zviška, što ukazuje na visoku ekološku vrednost istraživanog područja, navodi se u saopštenju.
 
Ornitološka istraživanja na krajnjem jugu Srbije sprovedena su početkom maja u okviru projekata uspostavljanja nacionalne ekološke mreže i NATURA 2000 mreže zaštićenih područja Evropske unije, koji su podržali Ministarstvo zaštite životne sredine i Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: