Nazad

Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 21.01.2020 - 10:29

U prostorijama Centra za prevenciju sa polivalentnom patronažom povodom obeležavanja Četrnaeste Evropske nedelje prevencije raka grlića materice od 20-26. januara 2020.godine pod sloganom „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice“, organizovan je stručni sastanak i tribina na temu „Prevencija karcinoma grlića materice“ uz podršku i učešće partnerskih organizacija: ZZJZ, Crvenog krsta Vranje, Medicinske škole“Dr Izabel Emsli Haton“ i zdravstvenih radnika i saradnika.

Predavanje u ZC Vranje. Foto: Centar za prevenciju

Skrenuta je pažnja na jednu od najpreventabilnijih malignih bolesti i u isto vreme najčešće polno prenosivu bolest karcinom grlića materice od koga bi obolevanje, a samim tim i umiranje moglo da se smanji za čak 80% uz dobro organizovan program skrininga koji ima za cilj otkrivanje bolesti u što ranijoj fazi uz pomoć jednostavnih, lako dostupnih i efikasnih preventivnih metoda.

Kako ovoj bolesti prethodi infekcija genitalnim Humanim papiloma virusom koja se prenosi direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom najčešće seksualnim putem bez zaštite i predstavlja jednu od najčešćih polno prenosivih infekcija,najefikasniji pristup kontroli bi bila primarna prevencija koja podrazumeva mere radi sprečavanje kontakta sa samim virusom kroz zdravstvenu edukaciju mladih o zaštiti reproduktivnog zdrvalja i prevenciji polno prenosivih bolesti što će Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom i partnerima na teritoriji grada činiti tokom cele godine,a ne samo tokom ove nedelje uz podelu zdravstveno-edukativanog  materijala u vidu postera,brošura i agitki.

Pod sloganom „Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice” pozivamo sve žene da stalno misle na svoje reproduktivno zdravlje, a da samo jedan dan u godini odaberu za odlazak kod izabranog ginekologa kako bi uradile preventivni ginekološki pregled u okviru koga će biti dovoljan „Minut za sigurnost“ za uzimanje brisa sa grlića materice odnosno PAP-a test uz pomoć koga je moguće blagovremeno otkriti atipične promene na grliću materice koje ukoliko se ne otkriju na vreme i ne uklone mogu prerasti u karcinom grlića materice.

I dalje je jedan od značajnih problema u Srbiji neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava iz razvijenih zemalja sveta u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Mi ćemo raditi na podizanju svesti naših građana da najpre prepoznaju neodgovorno zdravstveno ponašanje i zamene ga odgovornim.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Jordan
22.01.2020. , 18:29
Ko je ovaj doktor na slici? Jedva se uhlebio na izmišljenom radnom mestu, a sada drži stručna predavanja.Vrati se ćoveče u Vranjsku Bnaju i bavi se nadrilekarstvom, čajevima, lekovitim mešavinama...i raznim "umećima" iz medicine...Nije mi prijatno ali ti si depresivan čovek....Nađi se u nečemu ali je najveći problem što te protežiraju odgovorni ljudi na vlasti , a ti si......
Jordan
22.01.2020. , 18:32
dr Peša , tuga od lekara...