Nazad

Razmenu - sever Kosova za Preševo, ne želi većina Albanaca

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 07.05.2020 - 11:11

Razmenu teritorija na severu Kosova za Preševo, ne ocenjuju kao prihvatljivu opciju ni u Albaniji ni na Kosovu, čak i ako bi to rezultiralo priznanjem i članstvom Kosova u UN ili nacionalnim ujedinjenjem.

Preševo FOTO: OK Radio
Fondacije otvorenog društva u Albaniji i na KiM sprovele su zajedničko istraživanje o vrednostima, saradnji i ujedinjenju Albanaca sa Kosova i iz Albanije koje pokazuje da se 75 odsto Albanaca iz Albanije i dve trećine stanovnika KiM zalažu za ujedinjenje u jednu državu, piše portal Kosovo onlajn.
 
Geografski gledano, ispitanici iz regije Priština i u centralnoj Albaniji čine većinu onih protiv nacionalnog ujedinjenja.
 
Poverenje opada i na Kosovu i u Albaniji kada se učesnici pitaju koliko misle da  je ostvarivo nacionalno ujedinjenje, samo 23 odsto Albanaca u Albaniji i 17 odsto kosovskih Albanaca veruje da je tako nešto moguće.
 
Oni u Albaniji koji veruju da je nacionalno ujedinjenje moguće, međunarodnu zajednicu doživljavaju kao ključni faktor koji to može omogućiti. Dok za kosovske Albance, glavni faktor koji može da postigne takav scenario su lideri Kosova i Albanije.
 
Među onima koji veruju u nacionalno ujedinjenje, većina ispitanika na Kosovu veruje da će se to dogoditi za pet godina (39 odsto), dok u Albaniji većina veruje da će se to najverovatnije dogoditi u narednih deset godina.
 
Na pitanje kada bi pojedinačno Kosovo i Albanija mogle da se pridruži Evropskoj uniji, kosovski Albanci su više optimistični da bi se to moglo dogoditi u narednih pet godina, dok ispitanici u Albaniji veruju da će se to dogoditi u narednih deset godina.
 
Građani Kosova (u najvećoj meri srpske nacionalnosti) veruju da Albanija pokušava ekonomski da dominira Kosovom, ali Albanci u Albaniji se ne slažu.
 
Kosovskim Srbima, čini se da se Albanija mnogo meša u kosovske unutrašnje stvari, ali Albanci se ne slažu sa tim.
 
Kosovski Srbi verovatnije će odbiti društvene odnose sa Albancima u Albaniji, nego sa kosovskim Albancima.
 
Na pitanje da li lično imaju prijatelje među kosovskim Albancima, 36 odsto kosovskih Srba je odgovorilo da, a što je odgovorilo samo 3 odsto kosovskih Albanaca.
 
Srbi sa juga Kosova manje su socijalno udaljeni od kosovskih Albanaca, nego Srbi sa severa Kosova.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: