Nazad

Rusi spasili manastir

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 30.08.2012 - 08:21

U sredu kasno popodne, posle intervencije ruskog protivpožarnog aviona, ugašen je veliki šumski požar pored manastira u selu Gornje Žapsko.

Rusi u akciji
Požar je buknuo oko podneva, kada su meštani primetili vatru, kada je i počela je borba sa stihijom koja je pretila selu sa oko 30 domaćinstava i  manastiru Sveti Stefan, jer je vatra došla na stotinak metara od krova te svetinje.
 
- Nadletanjem specijalnog ruskog aviona "Berijev" i ispuštanjem vode u nepristupačno i kritično područje, definitivno smo vatru stavili pod kontrolu - rekao je za OK radio Vedran Tasković, komandat Regionalne vatrogasne brigade iz Vranja.
 
On je precizirao da su nekoliko vatrogasnih ekipa, pripadnici žandarmerije i meštani, posle višečasovne borbe, uspeli da obuzdaju vatru, čime su zaštićeni meštani sela Gornje Žapsko, njihova imovina i sam manastir.
 
Meštanin Novica Mitić kaže da će stanovnici sela učiniti sve da se pronadju oni koji su poturili ovaj požar, jer je više nego sigurno da se neko igra sa sudbinama ljudi i manastira.
 
- Dokazaćemo sigurno. Ovu šumu, koja nije gorela ni u vreme znatno većih temperatura, neko je juče namerno zapalio da bi sutra trgovci ogrevnim drvetom pravili profit na račun uništenja desetina hektara čiste prirode - kaže Mitić.
 

Na isti način reaguju i svi drugi meštani ovog pitomog sela vranjske kotline, kao i Mitić ubedjeni da su vatru, tamo gde je nikada nije bilo, poturili vandali, čak možda i mangupi iz njihovog sela. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: