Nazad

Šabić u Vranju: Imate pravo na INFORMACIJE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 17.07.2018 - 10:16

U Vranju je u toku dvodnevna obuka o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i pravu na zaštitu podatka o ličnosti, koju organizuje Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Dani poverenika u Vranju. Foto. S.Tasić/OK Radio

Cilj obuke je da građani i zaposleni u organima javne vlasti, civilnom sektoru, medijima i različitim organizacijama i institucijama  steknu nova, odnosno nadograde postojeća znanja o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja, pravu na zaštiti podataka o ličnosti, kao i da se upoznaju sa radom institucije Poverenika za informacije od javnog značaja.

- Obaveza je državnih službenika da daju informacije građanima, da se ne brecaju na njih i da ih ne odbijaju, jer građani imaju pravo da traže informacije i da ih dobiju.

Žalbi građana da sui m informacije uskraćene ima veoma mnogo, a taj podatak bi trebalo ozbiljno da shvatimo.

U dve trećine slučajeva, Poverenik donosi rešenje da
institucije moraju da daju tražene informacije
- navodi Šabić.

Skupu prisustvuju predstavnici policije, sudova, predstavnici grada Vranja, kao I drugih lokalnih samouprava iz Pčinjskog okruga.

Učesnici će tokom  obuke biti u prilici da razgovaraju sa eminentnim stručnjacima iz ove oblasti, kao sa zaposlenima u službi Poverenika i da se kroz praktične primere upoznaju sa primenom ovih zakona.

 


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: