Nazad

Sadašnje u prošlosti: Počinju jubilarni BORINI POZORIŠNI DANI

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 20.10.2020 - 14:24

Jubilarni, 40. “Borini pozorišni dani”, održaće se, uprkos otežanim okolnostima izazvanim pandemijom virusa korona, od 21. do 24. oktobra pod sloganom “Sadašnje u prošlosti”.

Festival dobija na značaju čak i uz restrikcije FOTO: D. Ristić/OK Radio
Lokalna samouprava je maksimalno podržala održavanje festivala jer se radi o manifestaciji koja Vranje značajno pozicionira na kulturnoj mapi Srbije, istakla je zamenica gradonačelnika Zorica Jović.
 
- Festival je opstao i u vremenu dok je vranjsko pozorište bilo sedam godina bez matične zgrade stradale u požaru i uspeo da čak održi kvalitet na visokom nivou - kazala je Jovićeva.
 
Veoma smo srećni što organizujemo "Borine dane" u situaciji kada se mnoge kulturne manifestacije otkazuju ili skraćuju, navodi direktor Pozorišta "Bora Stanković" Nenad Jović.
 
- Siguran sam da će u narednim danima Vranje biti centar kulturnog života regiona i čitave Srbije - naglasio je direktor.
 
Pozorište bez publike nema nikakvog smisla, pa je održavanje festivala čak i uz restrikcije, veoma značajno, ukazuje umetnički rukovodilac vranjskog teatra Bojan Jovanović.
 
- To daje veoma pozitivnu sliku o Vranju i našoj kući i već je izazvalo veoma pozitivne reakcije u našoj pozorišnoj javnosti - kazao je Jovanović.
 
U selekciji Slobodana Savića, festival će otvoriti „Travnička hronika“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, rađena po tekstu Ive Andrića, u režiji Nikite Milivojevića.
 
Sledećeg dana na programu je “Seljačka opera” mađarskog pisca Bele Pintera, u postavci Atile Keresteša, nastala u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Segedina.
 
Sledi “Kaligula” Albera Kamija, u režiji Snežane Trišić i u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta iz Beograda.
 
Poslednjeg festivalskog dana biće izvedena predstava Zvezdara teatra, “Pasivno pušenje”, po tekstu Nebojše Romčevića I u režiji Egona Savina.
 
U okviru pratećeg programa 40. “Borinih pozorišnih dana“ planirana je izložba „Pozorište u fotografskoj umetnosti“ Sterijinog pozorja, promocija romana „Crna ptica“ Aleksandre Jovanović i dečija predstavu vranjskog pozorišta „Čarobnjak iz Oza“.
 
Smotra se održava uz primenu svih preventivnih mera: kapacitet sale će biti popunjen do polovine, obavezno je nošenje zaštitnih maski za sve, osim za glumce na sceni, a na ulazu će biti merena telesna temperatura i vršena dezinfekcija.
 
Grad Vranje finansira festival sa dva miliona dinara, a 600.000 je obezbeđeno od Ministarstva kulture i sponzora.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: