Nazad

Sećanja na "komandanta Lešija"

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 23.05.2013 - 08:30

U četvrtak u Bujanovcu počinju „Dani komandanta Lešija“ - najveća politička, kulturna i sportska manifestacija Albanaca sa juga Srbije.

Spomenik Čazimiju (FOTO Slobodna Evropa)

Manfestacija se održava u znak sećanja na dan pogibije Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao „komandant Leši“, jednog od četvorice komandanata nekadašnje OVPMB, koji je ubijen snajperom poslednjeg dana oružanih sukoba na jugu Srbije.

Manifestacija će trajati tri dana, uz učešće velikog broja političkih lidera iz Albanije, Makedonije i sa Kosova i članova nekoliko kulturno umetničkih društava.

Ćazimi je za života imao veliku podrškuu svojih sunarodnika, a posle pogibije ušao je u legendu, pa danas skoro svaka albanska kuća ovde ima njegovu fotografiju ili poster.

Ćazimi je poginuo 24. maja 2001. godine, na brdu Guri Gat iznad Bujanovca, u danu kada su obustavljena neprijateljstva ovdašnnih Albanaca i Združenih snaga bezbednosti SR Jugoslavije.

On je tih dana, kao šef pregovaračkog tima Albanaca, pod pritiskom međunarodne zajednice, stavio potpis na „Izjavu o demilitarizaciji“, po kojoj su Albanci položili oružje  a na jugu Srbije je uspostavljen mir posle višemesečnih sukoba.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: