Nazad

Situacija još uvek nije REDOVNA: Komunalna policija i inspekcije STROGO KONTROLIŠU sprovođenje obaveznih mera

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 13.05.2020 - 10:02

U Vranju je održana sednica Gradskog štabs za vanredne situacije na kojoj su usvojeni izveštaji javnih komunalnih preduzeća o preduzetim merama i aktivnostima tokom trajanja vanrednog stanja, kao i Zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Preventivne mere i dalje važe FOTO: vranje.org.rs
Takođe, članovi Štaba razmatrali su trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Vranja, a bilo je reči i o preduzimanju preventivnih i operativnih mera na daljem suzbijanju infekcije u cilju sprečavanja širenja virusa COVID-19
 
Usvojeno je i stručno mišljenje Zavoda za javno zdravlje Vranje da zbog higijensko-epidemioloških razloga nije prihvatljivo omogućiti vanpijačnu prodaju, kao i da se prodaja poljoprivrednih, prehrambenih i drugih proizvoda može obavljati isključivo u zatvorenom prostoru
 
Gradski štab za vanredne situacije još jednom apeluje na sve poslodavce koji posluju na teritoriji grada Vranja, da redovno preduzimaju sve neophodne preventivne mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kao i preporukama i uputstvima nadležnih ministarstava u cilju sprečavanja širenja infekcije. 
 
Poslodavac je dužan da u cilju osiguranja zaštite i zdravlja zaposlenih, radno angažovanih i stranaka obezbedi sve, opšte, posebne i vanredne mere koje se odnose na higijensku sigurnost objekata i lica. 
 
Gradski štab za vanredne situacije nalažio je Odeljenju za inspekcijske poslove i Odeljenju komunalne policije da redovno preduzimaju mere i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti na kontroli poštovanja propisanih mera zaštite od virusa COVID-19 i da o tome svakodnevno obaveštavaju štab. 
 
Takođe, da Zavod za javno zdravlje Vranje u saradnji sa nadležnim ustanovama krene sa zdravstveno-edukativnim radom na teritoriji grada Vranja u cilju podizanja svesti kod građana o značaju preduzimanja preventivnih mera zaštite od virusa COVID-19.  
 
Na sednici Štaba donet je zaključak i da  JКP „Кomrad“ i JP „ Vodovod“ nastave svakodnevno sprovođenje mera i aktivnosti na dezinfekciji školskih dvorišta,  vrtića, dečijih igrališta, ulica, opštinskih putnih pravaca, javnih površina  i pijačnih prostora
 
Doneta je preporuka da Odsek inspekcije rada i Odsek sanitarne inspekcije u Vranju intenziviraju preduzimanje mera i aktivnosti iz delokruga svoje nadležnosti, a u vezi pojačane kontrole poštovanja Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakona o bezbednosti i zdravlje na radu, Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, kao i drugih pozitivno-pravnih propisa od strane poslodavaca koji posluju na teritoriji grada Vranja.  
 
Pravna lica i preduzetnici, koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, usluge u oblasti ugostiteljstva, kao i usluge u trgovinskim centrima i sličnim objektima dužni su da preduzimaju sve neophodne preventivne mere. 
 
To podrazumeva organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra.  
 
Obavezna je  dezinfekcija mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku
 
Takođe, obavezna je upotreba zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica od strane zaposlenih. 
 
U slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika obavezno je pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, uz obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica i od korisnika usluga. 
 
Gradski štab za vanredne situacije apeluje na pravna lica, preduzetnike, kao i korisnike usluga da se ponašaju i preduzimaju sve neophodne preventivne mere u skladu sa donetom uredbom i napominje da će sve propisane mere ovom uredbom biti strogo kontrolisane od strane nadležnih inspekcija
 
Gradski štab za vanredne situacije sa sednice još jednom uputio je apel svim građanima da se, uprkos prestanku vanrednog stanja i ukidanju određenih pravila, pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od zarazne bolesti COVID-19.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Dragan
13.05.2020. , 12:39
Sve stručnjak do stručnjaka,van pijacna prodaja zabranjena,a pijacna dozvoljena. Gospođo da li ste bili na pijaci u subotu,ako niste gospodo,izađite iz mišje rupe i prosetajte i vidite stanje na l8cu mesta a onda donosite odluke. Prošetate malo i ulicom Kosovskom da vidite te kako Vaši poštuju pravila .
Dragan
13.05.2020. , 12:40
Sve stručnjak do stručnjaka,van pijacna prodaja zabranjena,a pijacna dozvoljena. Gospođo da li ste bili na pijaci u subotu,ako niste gospodo,izađite iz mišje rupe i prosetajte i vidite stanje na l8cu mesta a onda donosite odluke. Prošetate malo i ulicom Kosovskom da vidite te kako Vaši poštuju pravila .