Nazad

Škole u Vranju u jednodnevnom štrajku

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 04.06.2013 - 12:27

Unija sindikata prosvetnih radnika i Samostalni sindikat prosvete u utorak organizuju celodnevni štrajk u srednjoj Tehničkoj i osnovnim školama “Vuk Karadžić” i “Radoje Domanović” u Vranju.

strajk u skolama
Gimnazija “Bora Stanković” i Ekonomska škola “Dimitrije Tucović” zbog ocenjivanja na kraju školske godine neće obustaviti nastavu, ali će časovi biti skraćeni na 30 minuta. 
 
Časove neće držati ni prosvetni radnici članovi ta dva sindikata u osnovnoj školi “Predrag Devedžić” u Vranjskoj Banji. 
 
Sindikalci tvrde da je politika Ministarstva prosvete dovela do toga da sve veći broj kolega u prosveti ostaje bez posla, ili da nema pun fond časova.
 
Tomislav Pešić, profesor vranjske Gimnazije, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika u Vranju kaže da je štrajk upozorenja 22. i 30. maja donekle imao uspeha jer su se sindikalci u ponedeljak sastali sa ministrom prosvete.
 
- Ministar vodi priču da mi tražimo povećanje plata što nije istina, mi tražimo sistemska rešenja na osnovu  Zakona o osnovama sistema obrazovanja koji je donet 2009. godine – objašnjava Pešić.
 
Vranje je prema njegovim rečima ušlo u pilot program koji podrazumeva plaćanje po učeniku od prvog septembra 2013. a ništa po tom pitanju do sada nije urađeno.
 
-Lokalna samouprava je trebalo budžetski da predvidi finansiranje po učeniku. Program podrazumeva da dobrim delom lokalna samouprava obezbeđuje zarade prosvetara i materijalne troškove od od početka naredne školske godine. – objašnjava Pešić.  
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: