Nazad

Skupo besplatno zdravstvo

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 20.09.2012 - 08:57

Vranjski Zdravstveni centar na ime participacija od pružanja zdravstvenih usluga pacijentima u proseku mesečno prihoduje 900.000 dinara.

Osiguranici najviše para daju na izdavanja lekarskog uverenja, 1.500 dinara po primerku, a recimo pregled skenerom košta 300, a  magnetnom rezonancom 600 dinara. 
 
Nadležni u vranjskom zdravstvu tvrde da participacija nije prihod Centra,  već Zavoda za zdravstveno osiguranje (RFZO).
 
Prema  rečima  Uroša Trajkovića, direktora ZC, pare se uplaćuju na račun Centra, ali za iznos tih sredstava Fond  umanjuje davanja zdravstvenoj ustanovi.
 
Dragoslav Nedeljković, direktor RFZO za Pčinjski okrug, objašnjava da je time izbegnuto prebacivanje sa računa Centra na račun Fonda a onda i obrnuto. 
 
- Te pare u skladu sa zakonom ne mogu se koristiti jedino za plate zaposlenih, već samo za unapređenje zdravstvene zaštite osiguranika - kaže Nedeljković. 
 
Bilo kako bilo, pacijenta “besplatno zdravstvo” ipak košta, jer svaki odlazak kod lekara, izdavanje recepta, podizanje lekova u apotekama i slično plaća sa po 50 dinara participacije.
 
 Nedeljković objašnjava da na godišnjem nivou troškovi lečenja po osiguraniku ne bi trebalo da budu veći od 30.000 dinara. 
 

- RFZO vrši povraćaj sredstava ukoliko ona prelaze ovaj iznos, zbog čega i imamo jedan od najhumanijih zdravstvenih sistema – kaže Nedeljković. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: