Nazad

Skupo, skupo, al se studira

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 02.02.2013 - 10:16

I pored visokih školarina na vranjskim „državnim“ fakultetima, studenti ipak ni po koju cenu ne odustaju od školovanja.

Učiteljski fakultet u Vranju (Foto: Vranjske)

Nebojša Tomić, sekretar na Učiteljskom fakultetu u Vranju kaže da gotovo da nije bilo slučaja da je neki student prekinuo studiranje zbog toga što nije mogao da podnese samofinansiranje.

- Ukoliko nam neki student predoči kao problem nemogućnost plaćanja, fakultet uglavnom izlazi u susret na mnogo načina – kaže Tomić.

Visina školarine na Učiteljskom je 60.000 dinara, uz 1.000 dinara za polaganje svakog ispita.  Studentima se nudi mogućnost odloženog plaćanja na šest meseci, a u izuzetnim slučajevima čak i godinu dana.

- Ne postoje određeni kriterijumi po kojima naša služba odlučuje ko će od studenata plaćati šest, a ko 12 meseci.

Uglavnom je to naša slobodna procena, ukoliko ima pokrića u tome da se radi o dobrom studentu, sa visokim ocenama – kaže naš sagovornik.

Tomić napominje da je trenutno na Učiteljskom fakultetu oko 200 studenata koji se finansiraju iz sopstvenih sredstava.

Slična situacija je i na Visokoj školi primenjenih strukovnih studija u Vranju, gde je trenutno 215 studenata koji se sami finansiraju.  

Gordana Bogdanović, zamenik direktora u ovoj školi, tvrdi da i ovde nemaju primedbe studenata na visinu školarine.

- Iznos školarine je 50.000 dinara, a naši studenti plaćanje mogu da rasporede na osam do 10 rata. Bitno je reći i da u tu cenu ulazi i korišćenje svih udžbenika.

Ako uzmemo u obzir da je cena knjige 500 dinara, pomnožena sa brojem predmeta koji na godini u proseku iznosi deset, onda zaključujemo da 5.000 ide za te svrhe, a ostatak od  45.000 dinara ulazi u cenu školarine. Cena ispita je 900 dinara – zaključuje ona.

Bogdanovićeva napominje da su njihovi studenti uglavnom iz Vranja ili okoline, tako da su izbegnuti dodatni troškovi plaćanja stanarine i putovanja, što umnogome olakšava finansijsku situaciju.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: