Nazad

Slobodna zona - velika šansa

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 08.02.2013 - 11:54

Vranjska Skupština će na svojoj prvoj narednoj sednici, zakazanoj za 11. februar, formirati privredno društvo Slobodnu zonu (SZ), kao potpunu novinu na vranjskom ekonomskom nebu.

Stojković

Zna se i da će na čelu SZ biti Ivan Stojković (URS), sadašnji načelnik Zavoda za informatiku.

Zona će se prostirati na oko 116 hektara u Bunuševcu, na mestu koje se do sada zvalo Industrijska zona, ustvari na zapuštenom vojnom poligonu koji zauzima više od milion kvadrata na samom obodu grada.

Grad je ovaj prostor dobio zamenom za stanove za Vojsku u „Lameli 5“, petospratnici u naselju Ogledna stanica.

Prvi direktor SZ u Vranju postaće Ivan Stojković iz URS-a. On kaže da u Srbiji već postoji 11 SZ, a da je vranjski tim (pored njega, tu su većnik i dva pomoćnika gradonačelnika) počeo sa sakupljanjem najvažnijih iskustava.

Uz to, odluka o osnivanju vranjske Zone, posle lokalne Skupštine, mora da da i Vlada Srbije, na predlog ministarstva finansija.

- Ne bih se toga ni prihvatio da nisam svestan da tu nešto značajno može da se uradi. Čitav tim ljudi trenutno sakuplja informacije o tome, propise, dokumentaciju...

Želimo pravu Slobodnu zonu, a ne da ona postoji samo na papiru - kaže Stojković.

A da ih čeka posao, čeka ih. Da bi ljudski funkcionisala, Zonu treba ograditi, osvetliti, napraviti unutrašnje puteve, parkinge, carinske terminale, špediciju.

Ali, to dolazi kasnije. Sada je neophodno uraditi elaborat o ekonomskoj opravdanosti, koji ide pred ministarstvo, pa pred Vladu...

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika Bobana Stankovića, na delu je  tek početak priče oko formiranja SZ, jer je prava, konačna ideja, da Slobodna zona preraste u naučno tehnološki park, gde će industrija i školstvo biti povezani na pravi način.

- Želimo da edukujemo ljude za posao, a ne za Biro za zapošljavanje. U tom naučnom parku pravićemo praktično fakultete koji će se baviti naučnim radom, ali i praksom, na licu mesta u preduzećima.

Želimo da uvežemo postojeće školstvo i potrebe privrede. Sve će početi ove, a prve rezultate očekujemo naredne godine - kaže Stanković.

E sad, ne treba izmišljati toplu vodu kada je ona već izmišljena.

Slobodna zona Pirot počela je sa radom 1996. godine, sa samo tri zaposlena.

Danas je to privatno - javno partnerstvo sa oko 5.000 zaposlenih i godišnjim prometom od 450 miliona evra u 2010. godini. Tu firme ima sedam proizvođača, a večinski vlasnik je „Tigar“.

Pa, Vranjanci bar imaju na šta da se ugledaju, zar ne?

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: