Nazad

Spekuliše se o Zajednici albanskih opština na jugu Srbije kao pandanu ZSO na Kosmetu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 02.10.2020 - 11:56

Uskoro bi se na listi zahteva Albanaca sa juga centralne Srbije mogao naći još jedan: formiranje tzv. Zajednice albanskih opština, koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na Kosmetu, a koja je dogovorena pre sedam godina - saznaju "Novosti".

Preševo FOTO: OK Radio
Ova ideja se razrađuje baš u momentu kada Beograd insistira da se za briselskim stolom nađe pitanje formiranja ZSO na Kosmetu, a što Priština uporno ignoriše
 
Narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Bujanovca Nenad Mitrović kaže da se na lokalne albanske lidere vrši pritisak, s obzirom na to da je u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine oko postizanja sveobuhvatnog sporazuma.
 
- Prošle nedelje troje poslanika iz republičkog parlamenta Srbije sa ujedinjene albanske liste ponovo su boravili u Tirani
 
Sve ukazuje da je ovo vid provokacije i pritiska, a sve češće se spekuliše o formiranju zajednice Albanaca na jugu Srbije
 
To se još ne plasira kao zvanični zahtev, ali je iz više albanskih izvora potvrđeno da se uveliko o tome dogovara na relaciji Priština - Tirana - kaže Mitrović za "Novosti".
 
Predstavnici Albanaca triju opština na jugu centralne Srbije, podsetimo, pre dve godine su usvojili deklaraciju kojom su od Beograda, Prištine i Brisela zatražili da se u proces pregovora, kao i u finalni sporazumni dokument, uvrste i rešavanje statusa albanske manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.
 
Inače, vlasti u Prištini su u ponedeljak osnovale Kancelariju za pružanje pomoći građanima Preševske doline, odnosno iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa
 
Kako je najavljeno, Kancelarija će im se "naći pri ruci" u oblastima obrazovanja, kulture i ekonomije
 
- Svaka pomoć za ove tri opštine je dobrodošla
 
Otvaranje Kancelarije je politička odluka koja u našoj javnosti izaziva različite komentare i doživljava se kao provokacija predstojećim razgovorima u Briselu. 
 
Što se mene tiče, očekujem da dodatna pomoć opštinama od strane Kancelarije ispuni očekivanja albanskog stanovništva u realizaciji lokalnih projekata - kaže, za "Novosti", Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: