Nazad

Sprema se obeležavanje 950 godina MANASTIRA SVETOG PROHORA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 04.11.2019 - 10:00

Na dan hramovne slave u manastiru Prohor Pčinjski održana je sednica Organizacionog odbora za obeležavanje 950 godina od osnivanja manastira i 700 godina od obnove ove svetinje.

Manastir Svetog Prohora Pčinjskog. Foto: S.Tasić/OK Radio

Na sednici je konstituisan Organizacioni odbor za obeležavanje koji broji 45 članova.

Članovi Organizacionog odbora su
: Episkop vranjski Pahomije, predsednik; Arhiepiskop ohridski i Mitropolit skopski Jovan; Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike Srbije; Vladan Vukosavljević, ministar kulture u Vladi Republike Srbije, kao i Mileta Radojević, direktor Uprave za saradnju  sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Vlade Republike Srbije.

Članovi odbora su i predstavnici Srpske Akademije nauka i umetnosti, Matice Srpske, Vojske Srbije, Filozofskog, Pravnog i Pedagoškog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Nišu; ugledni naučni, kulturni i javni radnici iz Beograda, Niša i Vranja, predstavnici Srpske zajednice u Severnoj Makedoniji, narodni poslanici iz Pčinjskog okruga, predstavnici opština Vranje, Bujanovac i Trgovište, predstavnici monaštva i sveštenstva Eparhije vranjske i članovi eparhijskih tela eparhije vranjske.

Sednici je prisustvovalo 30 članova organizacionog odbora. Na prvoj sednici izvršen je izbor Izvršnog odbora od 21 člana koji će biti operativno telo Organizacionog odbora.

Organizacioni odbor je usvojio Program obeležavanja 950 godina od osnivanja manastira i 700 godina od obnove manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Neke od aktivnosti su i održavanje Međunarodnog naučnog simpozijuma Prepodobni Prohor Pčinjski - 950 godina u srpskom narodu, koji će biti održan od 11. do 13. juna 2020. godine u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Potom, svečano obeležavanje jubilarne godišnjice i Svečana akademija koja će se održati u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog 13. septembra 2020. godine.

Planirano je i održavanje mnogobrojnih aktivnosti u toku 2020. godine, od januara do novembra, kao što su: izložbe, štampanje i prezentacija monografija i časopisa, snimanje dokumentarnog i igranog filma o Prepodobnom Prohoru Pčinjskom, susreti omladine iz dijaspore i Letnja škola u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Episkop Pahomije je podsetio da manastir ima svoj duhovni i istorijski kontinuitet od XI veka (1070. godine), kada ga je podigao vizantijski car Roman IV  Diogen, preko obnove za vreme Svetog kralja Milutina u XIV veku, pa sve do njegove značajne uloge u periodu oslobađanja ovih krajeva Stare Srbije krajem IXX i početkom XX veka, do današnjih dana.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: