Nazad

SRETEN NEŠIĆ, istaknuti advokat, dostojanstven gospodin i odani roditelj

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 18.07.2018 - 09:35

U Višem sudu u Vranju u sredu je održana komemoracija povodom smrti poznatog advokata Sretena Nešića.

Nešićeva porodica, kolege, prijatelji i poštovaoci FOTO: D. Ristić/OK Radio
Komemorativnom skupu je, uz članove porodice, prisustvovao veliki broj Nešićevih kolega advokata, sudija, tužilaca, predstavnika strukovnih udruženja, prijatelja i poštovalaca.
 
Prisutnima se najpre obratio Stojan Ilić, predsednik Advokatske zajednice Vranja koji je istakao da je Sreten Nešića kao doajen vranjske advokature, ostavio izuzetan pečat, kako u advokaturi, tako i u pravosuđu uopšte.
 
- Advokat koji je za života bio uzor svima nama, biće i nadalje primer svim mladim koleginicama i kolegama da shvate da je advokatura mesto za visoko uzdizanje i poštovanje svih učesnika za ozbiljan rad i stalno usavršavanje.
 
Ulivao je hrabrost početnicima, otklanjao sve strahova, mirio zavađene i spajao razdvojene – rekao je Ilić, dodajući da se Nešić nije štedeo da svima prenese svoja znanja i iskustva.
 
U ime Advokatske komore Niša skupu se obratila Brankica Orlović koja je citirala francuskog advokata Pajea i njegovu viziju savršenog advokata.
 
- Dajte jednom čoveku sve duhovne i karakterne kvalitete, uzmite da je sve video, naučio i zapamtio, da je radio 30 godina bez odmora, da ima svojstva pisca, kritičara i moraliste, da poseduje iskustvo starca, energiju mladića i nepogrešivo pamćenje deteta, dodajte još da su sve vile sakupile oko njegove kolevke da mu poklone sve ove darove i možda ćete u tom slučaju imati uslove za savršenog advokata.
 
Mislim da je Sreten Nešić dostigao ovo savršenstvo, uz napomenu da je on neprekidno radio šezdeset godina – rekla je Orlović.
 
Predsednica Višeg suda u Vranju Dragana Ilić Marković je Nešića nazvala istaknutim i principijelnim advokatom, dostojanstvenim gospodinom i odanom roditeljem.
 
- Bio je advokat sa visokim integritetom, profesionalnom etikom, visokom odgovornošću i krasio ga je vedri humor i sarkazam.
 
Zadovoljstvo je bilo voditi sudski postupak kada je na drugoj strani postupao advokat Sreten Nešić od koga se moglo mnogo naučiti, ne samo na profesionalnom, već i životnom planu – rekla je Ilić Marković, dodajući da je Nešić vladao svojom profesijom i izazivao divljenje i izuzetno poštovanje kolega.
 
Advokat iz Niša Oliver Injac iz redakcije „Braniča“, lista Advokatske komore Srbije, prisutne je upoznao sa detaljima iz bogate profesionalne karijere Sretena Nešića.
 
On je naglasio da je Nešić na predmetima iz svih oblasti prava radio zajedno sa sinovima Slobodanom i Miroslavom, kojima su se pridružili u okviru porodične advokatske tradicije i unuci Stefan, Jovana i Nemanja.
 
Sreten Nešić je preminuo posle duže bolesti u 82-oj godini života.
 
U karijeri je najpre obavljao poslove javnog tužioca i sudije, a od 1967. godine do kraja života neprekidno se bavio advokaturom.
 
Bio je predsednik Advokatske zajednice u Vranju, član Upravnog odbora Advokatske komore u Nišu i delegat u Skupštini Advokatske komore u Nišu.
 
Advkatska komora u Nišu mu je u dva navrata dodelila povelje za dugogodišnji stručan, savestan i primeran rad i Advokatska komora Srbija plaketu za doprinos razvoju advokature.
 
U više mandata bio je predsednik Udruženja pravnika Vranja, a u okviru političkog angažmana bio je poslanik u Veću građana Savezne Skupštine SR Jugoslavije.
 
Sreten Nešić biće sahranjen u sredu u 13 sati na Šapranačkom groblju.
 
     

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: