Nazad

Srpski i makedonski carinici o BOLJOJ SARADNJI

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 12.09.2018 - 12:06

Vranje - U dvodnevnoj poseti Upravi carina Srbije boravi delegacija carinske administracije Makedonije, što će doprineti sagledavanju načina rada obe administracije i ukazati na to kako da se postojeća saradnja dve službe dodatno razvije.

Sa sastanka u Beogradu. Foto: Uprava carine

Sastanku su u ime Makedonije prisustvovali pomoćnik direktora Igor Milev i načelnici Odeljenja za carinske istrage i Odeljenja za kontrolu trgovinskih društava, Zoran Pavleski i Meliha Paneva, dok je Upravu carina Srbije predstavljala pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Sonja Lazarević sa najbližim saradnicima.

Tokom prvog dana vođen je konstruktivni razgovor u vezi  sa nizom pitanja koja se tiču pokušaja raznovrsnih zloupotreba sa kojima se susreću obe administracije i načinima da se bližom saradnjom ti pokušaji još efikasnije sprečavaju.

S obzirom da je prioritet obe carinske administracije suzbijanje sive ekonomije, razgovaralo se najviše o razmeni informacija što bi dovelo do još boljih rezultata na tom planu.

Bilo je reči i o naknadnim kontrolama, svrstavanju robe, analizi rizika i nizu drugih izazova sa kojima se suočavaju obe službe.

U duhu nedavne posete visokih zvaničnika Srbije i Makedonije graničnom prelazu Preševo- Tabanovce, govorilo se i o uvođenju integrisanog prelaza, tzv. "One stop shop" za šta postoji obostrana zainteresovanost. Obe strane su sagl
asne da bi takav način rada ubrzao promet putnika i robe, ali da je istovremeno značajno da se nivo saradnje pri kontrolama digne na što viši nivo, čime bi se značajno uticalo na bezbednost obe strane.

Carinska služba Srbije je kao domaćin upoznala makedonske kolege sa resursima kojima raspolaže, poput Komandnog centra u kome može da se prati kontrola na prelazu, kao i sa sistemom analize rizika na osnovu kog mogu unapred da se izdvoje potencijalno sumnjiva vozila za pregled.

Posebna pažnja posvećena je problematičnim privrednim subjektima koji robu transportuju preko zajedničke granice, a bave se zloupotrebama, pokušavajući da lažno deklarišu robu i tako zarade na izbegavanju plaćanja dažbina na jednoj ili drugoj strani.

Na kraju posete delegacije Makedonije konstatovano je da ova i slične posete otvaraju mogućnost za kvalitetniju saradnju carinskih službi i doprinose zajedničkom cilju – očuvanju bezbednosti granice i budžeta obe države.
 


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: