Nazad

Sto godina od osvećenja spomen kosturnice Surduličkim mučenicima: Očekuje se dolazak Vučića i Porfirija

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 27.05.2024 - 10:45

U Surdulici je počelo obeležavanje stogodišnjice od osvećenja spomen kosturnice posvećene Surduličkim mučenicima.

Foto: S.Tasić/OK Radio

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je na predlog Eparhije vranjske u diptih svetih uvrstio je Svete Surduličke mučenike.

Reč je o oko 20.000 stradalih Srba, po zvaničnim podacima nekoliko komisija, sa područja juga Srbije koji su pobijeni u Surdulici u jesen 1915. godine, za vreme Prvog svetskog rata, nakon okupacije ovog dela zemlje od strane Bugarske.


Za dan praznovanja Surduličkih mučenika, Sveti Arhijerejski Sabor je odredio 29. maj, dan kada su njihove Svete mošti pohranjene u Spomen-kosturnicu 2010. godine.

Mošti mučenika bile su pohranjene u Spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine. Bugarski okupatori su 1943. godine do temelja srušili Spomen-kosturnicu, a mošti zakopali na više lokacija, pa i na Starom surduličkom groblju.U maju 2010. godine ti zemni ostaci su svečano vraćeni i pohranjeni u Spomen-kosturnicu, obnovljenu 2009. godine.

Prve večeri  na programujubileja  bila je izložba Istorijskog arhiva iz Vranja, zatim dodela nagrada na likovno-literarnom konkursu na temu “Čuvajući istoriju-čivamo budućnost”, kao i prikazivanje dokumentarne emisije RTV Vranje “Sveti Surdulički mučenici”.

Bogat program pripremljen je i za naredne dane, a očekuje se i dolazak Patrijara srpskog Porfirija.


Ova godišnjica obeležava se u organizaciji  Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, opštine Surdulica i Eparhije vranjske. Pokrovitelj je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, čiji se dolazak očekuje u sredu 29. maja, kada je centralni događaj.

S.T.

 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: