Nazad

Struja sa "Prvoneka"

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 29.04.2012 - 10:16

Otvorena prva mini elektrana na jugu Srbije, vrednosti oko 1,6 miliona evra

Akumulacija
Na akumulaciji "Prvonek" proradila je prva južnosrpska hidroelektrana. Vrednost objekta je oko 1,6 miliona evra, a izgradnju je finansirala Elektroprivreda Srbije (EPS), saopšteno je iz ovog preduzeća.
 
- Treba da budemo ponosni na to da su celokupan posao uradila domaća preduzeća, od projektovanja, izrade opreme i izgradnje objekata, do primopredajnih ispitivanja i puštanja u pogon - rekao je prilikom otvaranja elektrane generalni direktor EPS-a Dragomir Marković.
 
Marković je naglasio da će EPS narednih meseci raditi na projektu modernizacije postojećih i gradnje novih mini elektrana. Za taj posao obezbeđeno je 45 miliona evra iz kredita EBRD-a. Plan je da se u prvoj fazi obnovi 15 postojećih i sagradi sedam novih mini elektrana.
 
Savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić istakao je na svečanom otvaranju "Prvoneka" da je ostvarena jedna od ideja razvoja obnovljivih izvora energije i da je gradnja ove mini elektrane jedan od prvih koraka novog investicionog ciklusa u energetici.
 
Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić se zahvalio EPS, projektantima i izvođačima radova i svima koji su u najtežim vremenskim prilikama radili na tome da "Prvonek" bude završen.
 

"Prvonek" ima dva agregata snage od 110 i 800 kVA, a godišnje će proizvoditi 2,5 do tri miliona kWh, sa pravom na povlašćenu, „feed in“ tarifu. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: