Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 22.09.2018 - 08:39
Krajem avgusta i početkom septembra po tradiciji na jugu Srbije, a naročito u Vranju, mesi se tarana, specifična južnjačka testenina, koja se prema još na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji.
Ovdašnje mlađe domaćice i pored brojnih obaveza na poslu i u kući, trude se da sačuvaju recept, ali i navike mešenja i kasnije pripreme ove testenine.
Recepti se prenose sa kolena na koleno, te svaka kuća ima neku svoju tajnu prilikom mešenja testa.
Snežana Radenković i pored obaveza koje ima u fabrici u kojoj radi, stigla je da ovog septembra omesi i osuši jednu turu tarane.
- Testo za taranu mesim od oštrog brašna, domaćih jaja, soli i kisele vode, dok su naše bake u testo stavljale mleko umesto vode.
U dva kilograma brašna dodaje se 10 jaja, so i kisela voda.
Kada se umesi testo, rasuče se, tačnije razvuče na kore koje su tanke kao papir.
Kore se raseku na nekoliko mesta i ostave se na čitom stolnjaku da se osuše na suncu u toku dana.
Nakon toga se „kaiševi“ testenine pokupe i stave u neku pamučnu vrećicu i okače na promaji da se još malo prosuše.
Testeninu bi trebalo čuvati na suvom i tamnom mestu - napominje Radenkovićeva.
Tarana se kuva, kao slana ili slatka, najčešće u toku zime.
U Vranju se svi ponose specijalitetom tarana na đuveču.
Skuvana tarana se procedi i stavi u đuveč, dodaju se začini, a pod obavezno crvena mlevena paprika.
U taranu se dodaju pileći bataci i karabataci, pa se sve to zapeče.
Tarana se može kupiti i na pijaci, kao i u prodavnicama u Vranju, ručno mešena ili pripremljena na mašini, ali njen ukus se ne može porediti sa onom koja je mešena kod kuće.
Kilogram kupovne tarane košta oko 300 dinara.
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.