Nazad

Sunčani septembarski dani idealni za spremanje tarane

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 22.09.2018 - 08:39

Krajem avgusta i početkom septembra po tradiciji na jugu Srbije, a naročito u Vranju, mesi se tarana, specifična južnjačka testenina, koja se prema još na Kosovu i Metohiji i u Makedoniji.

Tarana se suši na suncu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Ovdašnje mlađe domaćice i pored brojnih obaveza na poslu i u kući, trude se da sačuvaju recept, ali i navike mešenja i kasnije pripreme ove testenine.

Recepti se prenose sa kolena na koleno, te svaka kuća ima neku svoju tajnu prilikom mešenja testa.

Snežana Radenković i pored obaveza koje ima u fabrici u kojoj radi, stigla je da ovog septembra omesi i osuši jednu turu tarane.

- Testo za taranu mesim od oštrog brašna, domaćih jaja, soli i kisele vode, dok su naše bake u testo stavljale mleko umesto vode.

U dva kilograma brašna  dodaje se 10 jaja, so i kisela voda.

Kada se umesi testo, rasuče se, tačnije razvuče na kore koje su tanke kao papir.

Kore se raseku na nekoliko mesta i ostave se na čitom stolnjaku da se osuše na suncu u toku dana.

Nakon toga se „kaiševi“  testenine pokupe i stave u neku pamučnu vrećicu i okače na promaji da se još malo prosuše.

Testeninu bi trebalo čuvati na suvom i tamnom mestu
- napominje Radenkovićeva.

Tarana se kuva, kao slana ili slatka, najčešće u toku zime.

U Vranju se svi ponose specijalitetom  tarana na đuveču.

Skuvana tarana se procedi i stavi u đuveč, dodaju se začini, a pod obavezno crvena mlevena paprika.

U taranu se dodaju pileći bataci i karabataci, pa se sve to zapeče.

Tarana se može kupiti i na pijaci, kao i u prodavnicama u Vranju, ručno mešena ili pripremljena na mašini, ali njen ukus se ne može porediti sa onom koja je mešena kod kuće.

Kilogram kupovne tarane košta oko 300 dinara.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: