Nazad

Svaki deseti Vranjanac traži pomoć psihijatra

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 20.06.2013 - 09:15

Pomoć psihijatra u Vranju u proseku godišnje zatraži oko šest hiljada pacijenata, a preko 600 bude zadržano na bolničkom lečenju, pokazuju statistike.

Ulaz u Dnevnu bolnicu

U Dnevnoj psihijatrijskoj bolnici  koja je nedavno otvorena u Vranju pacijenti  će imati savremeniji tretman u lečenju, najavljuju nadležni.

Vranjski psihijatri objašnjavaju da Bolnica  kao posebna organizaciona celina u Zdravstvenom centru  pruža mogućnost za tretman ljudima kojima nije potrebno  bolničko lečenje, ali je potrebno da u kontinuitetu budu pod nadzorom psihijatra da uzimaju lekove i da se u njihovom lečenju primenjuju određene psihoterapijske metode.

Doktor Slobodan Stamenković  kaže da je Dnevna psihijatrijska bolnica  produženi oblik lečenja  psihijatrijskih pacijenata do potpune stabilizacije njihovog psihičkog stanja, a u stadijumu kada njihovo zdravstveno stanje više ne zahteva ležanje na odeljenju.

- Do otvaranja Dnevne bolnice mi nismo imali takve kapacitete pa smo pacijente zadržavali na odeljenju i duže nego što je trebalo.

Sada nakon hospitalizacije oni nastavljaju lečenje  boravkom u Dnevnoj bolnici u toku dana.

Njihov boravak osim terapije podrazumeva i grupne aktivnosti od radnog angažovanja preko organizovanih izleta do obilaska određenih institucija.

Ona je zamena psihijatrijskom pacijentu za njegovu uobičajenu dnevnu radnu aktivnost - objašnjava Stamenković.

Prema njegovim rečima  Dnevna bolnica je  najbolja prelazna forma za ponovno uključivanje psihijatrijskih pacijenata u društvo.

Stamenković objašnjava da se na bolničkom lečenju na odeljenju Psihijatrije zadržavaju pacijenti kod kojih postoje najteže izmene psihičkog stanja, šizofrene psihoze.  

Kod takvih pacijenata je izmenjena percepcija realnosti i oni moraju da budu pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom.

Osim psihoze tu su i teški oblici depresije gde postoji nagoveštaj  suicida što može da ugrozi pacijentov život.  

Stamenković ukazuje da Psihijatrija ne obuhvata  samo teške duševne bolesti, već je psihijatrija i naša svakodnevnost u kojoj se javljaju anksioznost, napetost, različiti oblici strahova, depresija.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: