Nazad

Sve manje srednjoškolaca u Vranju

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 23.04.2014 - 11:19

U šest srednjih škola u Vranju buduće srednjoškolce za ovogodišnji upis očekuje manji broj mesta nego lane.

Vranjski gimnazijalci

Prema rečima nadležnih zbog manjeg broja učenika koji ove godine završavaju osmi razred planira se i manji broj odeljenja za upis u srednje škole.

Statistika pokazuje da će na područuju Grada Vranja  u školskoj 2014. – 2015. godini biti oko 60 srednjoškolaca manje u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je bilo 958.

Jovica Stevanović iz odeljenja Ministarstva prosvete u Vranju kaže da će recimo od pet odeljenja u Medicinskoj školi  na smerovima medicinska sestra, farmacija, fizioterapeutski tehničar, zubni tehničar i pedijatrijska sestra biti ukinut jedan obrazovni profil zubni tehničar.

- U Gimnaziji „Bora Stanković“  ostaju društveno jezički i prirodno matematički smer, ali se ukida treći, informatički smer.

Razlog je usklađivanje sa evropskim standardima. Informatički smer  ne može da postoji onakav kakav je bio do sada.

Tehnička, Ekonomska i Poljoprivredna škola zadržaće prošlogodišnji broj odeljenja za upis.

Izmena će biti u Hemijsko-tehnološkoj školi gde se takođe planira manji broj odeljenja – objašnjava Stevanović navodeći da konačne verzije o manjem broju mesta za upis u srednje škole još uvek nema.

Na završnom ispitu  za upis u srednje škole ove godine osim testa iz matematike i srpskog jezika, uvodi se i treći test. On obuhvata pitanja iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Test iz matematike kao i test iz srpskog jezika bodovaće se sa po 16, a treći kombinovani test sa osam bodova, napominju nadležni.   
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: