Nazad

Sve veći broj obolelih od hepatitisa C

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 28.07.2013 - 11:31

Od početka godine u Vranju je registrovano povećanje broja ljudi sa virusom hepatitis C, saopštio je vranjski Zavod za javno zdravlje.

ZZJZ Vranje

Zabeleženo je i jedno obolevanje od akutnog hepatitisa C i četiri obolela pacijenta sa hroničnim hepatitisom C.

- U toku prošle godine za područje Pčinjskog okruga zvanično je registrovano 12 osoba nosioca virusa hepatitis B, pet osoba koje su preležale akutni hepatitis B i 15 pacijenata sa hroničnim hepatitisom B.

Ujedno ova brojka predstavlja najveći broj registrpvanih u zadnjih 13 godina.

U prvih šest meseci ove godine imamo šest nosioca virusa hepatitisa B, jednu obolelu osobu od akutnog hepatitisa B i jednu od hroničnog hepatitisa B – kaže epidemiolog Biljana Popović iz Centra za prevenciju Zavoda za javno zdravlje.

S obzirom da postoji veliki rizik od komplikovanijih oštećenja koje može kasnije da se ispolji kod osoba koje žive sa ovim virusima, potrebno je preventivno reagovati u smislu ranog otkrivanja osoba sa infekcijama hepatitis.

Taj virus najčešće se prenosi putem zaraženih igala, što ukazuje na to da je najviše obolelih narkomana.  
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: