Nazad

Sveti Jovan Ruski u uniformi srpske vojske u manastiru u Lepčincu (FOTO)

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 12.09.2020 - 11:11

Ikona na kojoj je prikazan vojnik u maskirnoj uniformi Vojske Jugoslavije i koja predstavlja Svetog Jovana Ruskog u stojećem stavu, nalazi se u manastiru posvećenom Svetom Pantelejmonu u selu Lepčince kod Vranja.

Ikona Svetog Jovana. Foto: S.Tasić/OK Radio

Prema priči upućenih, ona je na neki način unikat, jer u hramovima u Srbiji ne postoji ni jedna takva slična njoj.

Ikonu su naslikale sestre manastira Svetog Pantelejmona povodom čuda koje se dogodilo 1999. godine, o kome su u Eparhiji vranjskoj saznali iz dopisa sveštenika u crkvi gde se čuvaju mošti Svetog Jovana Ruskog u selu Prokopion, na ostrvu Eviji.

Dopis koji je došao iz pomenutog hrama u Grčkoj stigao je na adresu Eparhije vranjske. I on je svedočanstvo o pomoći koju je ruski svetitelj ukazao srpskom narodu u vreme agresije NATO.

U dopisu je opisano kako su u crkvu na Eviji te godine u vreme NATO bombardovanja došla dva čoveka iz različitih krajeva Grčke. Iako se nisu poznavali, oni su sveštenicima ovog hrama ispričali gotovo identičnu priču.

- Sanjali su, nezavisno jedan od drugog, Svetog Jovana kako skida svetu odeždu u koju je bio odeven i oblači vojničku uniformu.

Tada je rekao, idem u Srbiju, da pomognem našoj braći Srbima, jer se tamo progoni pravoslavlje - kažu monahinje o razlogu dolaska dvojice Grka u crkvu na Eviji.


Prestanak bombardovanja SRJ potpisivanjem Kumanovskog sporazuma, desio se baš na dan kada se proslavlja Sveti Jovan Ruski, 9. juna.

Svojevrsna simbolika i mir koji je usledio, ustvari su razlog su što se svetitelj Jovan Ruski u vojnoj uniformi srpske vojske našao u crkvi.

Manastir u selu Lepčincu podignut  je u XIV veku, za vreme vladavine kralja Milutina.


U manastiru je od 1903. godine bilo središte srpske komitsko
- četničke akcije. Tu su srpske komite polagale zakletvu, a blizu manastira bila je granica sa Turskom koju su prelazili.

U periodu od 1952. do 1992. godine, manastir je bio zapušten.

Dolaskom arhimandrita Pajsija 1992. godine, počela je obnova manastira, koji je 1999. postao ženski manastir. Pre 15 godina manastir je proglašen spomenikom kulture.

S.T.



 

Foto Galerija

Manastir u Lepčincu

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: