Nazad

Svi papiri za RODITELJSKI DODATAK u porodilištu

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 03.12.2018 - 09:41

Vranje - Od utorka 4. decembra, roditelji će u okviru jedinstvenog upravnog mesta "eBEBA" u Zdravstvenom centru Vranje moći da ostvare prava na roditeljski dodatak za sve majke sa prebivalištem u sledećim gradovima i opštinama u Pčinjskom okrugu: Bosilegrad, Vladičin Han, Vranje, Surdulica i Trgovište.

Papirologija na jednom mestu. Foto: D.Ristić/OK Radio

Jedan  od prioriteta Vlade Republike Srbije je optimizacija svih administrativnih procedura u vezi sa rođenjem deteta.

U tom smislu, Ministarstvo zdravlja, u koordinaciji sa drugim organima državne uprave i organizacijama, preduzelo je aktivnosti koje su usmerene na realizaciju projekta „Dobra uprava – brza usluga za roditelje i bebu“.

Od aprila 2016. godine u Srbiji primenjuje se novi sistem upravnih postupaka vezanih za rođenje deteta.

Suština promena je u tome da roditelji mogu da odrede lično ime deteta, prijave prebivalište deteta i prijave dete u zdravstveno osiguranje za vreme boravka u zdravstvenoj ustanovi, a bez odlaska kod matičara upisaće se i državljanstvo deteta.

Roditelji će sve administrativne obaveze vezane za upis deteta u Matičnu knjigu rođenih (uključujući određivanje ličnog imena), prijavu prebivališta deteta i prijavu deteta na zdravstveno osiguranje moći da obave u zdravstvenoj ustanovi, bez popunjavanja formulara i besplatno.

Radi se o uvođenju jedinstvenog upravnog mesta za obavljanje administrativnih procedura, kako bi se roditeljima novorođene bebe uštedeli vreme i novac.

U Zdravstvenom centru Vranje usluga elektronske prijave novorođenčeta uspešno se realizuje od 10. jula 2016. godine.

Do sada je na ovaj način prijavljeno 3.655 beba, dok u Republici Srbiji broj elektronski prijavljenih beba iznosi 137. 291.

Republičko davanje roditeljski dodatak - ostvaruje se nezavisno od visine primanja porodice.


Ovo pravo se ostvaruje za prvo, drugo, treće i četvrto dete, eventualno ako je 4. trudnoća blizanačka i 5. dete će ostvariti pravo.

Za decu rođenu od 1. jula 2018. godine i kasnije roditeljski dodatak za prvo dete se isplaćuje jednokratno u iznosu od 100.000 dinara, za drugo dete isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000 dinara, a za treće dete isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000,00 dinara.

Za četvrto dete isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000 dinara.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: