Nazad

Tončev prodrmao SPS

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 07.06.2013 - 11:08

Najviđeniji socijalista Pčinjskog okruga, predsednik Surdulice Novica Tončev, iznenadio je mnoge zahtevom da se sazove i hitan i vanredan sastanak Glavnog odbora SPS-a, najvišeg operativnog tela te stranke.

Tončev

Posebnu težinu zahtevu koji je svojoj stanci ispostavio Tončev daje činjenica da je on jedan od 12 članova Predsedništva SPS-a, najvišeg tela stranke.

Tončev, siguran u svoje pozicije, udara tamo gde socijaliste najviše boli.

- Moju inicijativu podržava više od 30 opštinskih odbora, jer to situacija  zahteva. Loši rezultati na izborima u Kosjeriću i Zemunu, zvižduci Dačiću na Oplencu, pisanje medija o nekim našim funkcionerima, dovoljan su razlog za sazivanje GO stranke - rekao je Tončev prestoničkim medijima.

O čemu je zapravo ovde reč? Socijalistima, ne samo na jugu Srbije, položaj je već dugo neugodan. Njihova odluka da bivše radikale, sada naprednjake, pripuste u vlast, a da demokrate gurnu u opoziciju i rasulo, od početka se nije činila mnogo pametnom, a vrlo brzo počela je po socijaliste same da rađa gorke plodove.

Tončev je sam na vlasti u Surdulici, i njega lično ta se priča mnogo ne dotiče, ali, sudeći po rezultatima lokalnih izbora, tu i tamo po Srbiji, SPS ne samo da ne može ponoviti izborni rezultat od pre godinu dana, nego će se, raspišu li se izbori ovih dana, zapravo boriti za cenzus.

Ovu činjenicu vide socijallisti svuda, osim, čini se, u Beogadu, pa je neko morao malo da pogura stvari i uključi sirene za opasnost.

Ali, zašto je to morao da uradi baš Tončev?

- Ja ne mogu i neću da gledam posrtanje partije. Tražićemo analizu rada premijera, mada se njegovi rezultati vide i oko Kosova i oko EU, ali ćemo tražiti i od naših ministara i direktora javnih preduzeća da podnesu izveštaje o svom radu - rekao je Tončev.

On je dodao da smatra da rukovodstvo stranke treba da razmotri rad svojih kadrova na svim nivoima. Uz to, za njega su bolna tačka "napadi na funkcionere SPS u medijima“.

- Mi moramo da vidimo da li nas to mediji prozivaju sa razlogom ili bez razloga - rekao je Tončev.

E sad, da li je ovde mislio i na gradonačelnika Vranja Zorana Antića, i napade na njega oko „afere konjak u Moskvi“?

Čini se da pored svih onih priča oko Miše Banane, Bajatovića i njegovih 4.000 evra za muziku i putovanje u London na finale lige šampiona, uz sve pisanje o Agrobanci i hapšenjima po „Galenici“,  Antić ne može da dospe ni u prvih pet problema u medijima o kojima bi socijallisti, kad se nađu i ako se nađu na sastanku, mogli da razgovaraju.

Od početka godine u SPS-u GO SPS-a nije se sastao ni jedanput, dok je Predsedništvo imalo samo dve sednice.

- Institucije partije znači ne funkcionišu i ja želim da vidim zašto je to tako - rekao je Tončev.

Bilo kako bilo, sam Tončev, ma kako visoko pozicioniran, nema prava ni da zakazuje ni da zahteva zakazivanje najviših partijskih tela. U tom smislu on tvrdi da je uputio mejl na adrese opštinskih odbora po Srbiji, sa objašnjenjem situacije, na koji mu je 30 do 40 odbora pozitivno odgovorilo.

Tončev potvrdio je da je do kontakata sa centralom došlo, te da “svaki savet zlata vredi, samo što meni savetnici nisu potrebni”. I posle prividne defanzive, odmah krenuo u novi obračun.
 
- Poslednji je trenutak da mi unutar naše partije sednemo i da otvoreno progovorimo o svim problemima, a njih nije malo.

Naravno da ovakva iskrena inicijativa nekima u našim redovima ne odgovara, pa pokušavaju da izvode cirkuske varijante i da stvar obrnu naglavačke.

Ali, jasno je - ideja je da se podrži premijer Dačić i svi njegovi vidljivi napori.

Ali, dok neko postiže konkretne rezultate, neko tera vodu na vodenicu, koja u narodu melje naš politički rejting, a narod to vidi - rekao je Tončev medijima.

E da ne bi delovao “raskolnički” Tončev je naglasio da samo Dačić ne mora da podnosi svoj izveštaj o radu, jer se njemu sve vidi što radi, ali da će mnogi drugi da dođu na tapet.

- Ima onih koji misle da, uspavani u svojim funkcionerskim pozicijama, mogu da sav teret prebace na jednog čoveka ili nekolicinu iz partije. Ako je tako, to onda nije politika SPS.

Guranje stvari pod tepih može da bude usluga drugim partijama, a da iza nas ostane politički smrad koji niko ne želi - rekao je Tončev.

Kako će se dalje stvari odvijati? Oni koji iole znaju Tončeva shvataju da on nikada ne počinje neki posao koji ne može da završi, pa je verovatno tako i ovoga puta.

Ne treba zaboraviti da je i njegov rođeni brat Ivica “prvi do Dačića”, pa iako priče o njihovim lošim odnosima nisu nikakva tajna, tu činjenicu ni jedan od njihovih zajedničkih protivnika ne bi trebalo da zaaboravi.

Ako Dačić uskoro zakaže sednicu GO znaće se da je radio u dosluhu sa Tončevim, što će samo ojačati Novičine pozicije. Ako sednice nema, a Tončev prekine da je traži, razumeće se da je podvio rep i da čeka novu šansu.

Najneverovatnija solucija, da Dačić mudro ćuti a Tončev oštro galami, pokazaće da je jedan od nijh dvojice precenio svoju snagu. Ali, pragmatični su to ljudi i niko od njih nije spreman da tako, iz čista mira, krene u rat čiji ishod ni za koga nije mnogo dobar.

Prema tome, čeka se Dačić. Po svemu sudeći, on će videti Tončeva vrlo brzo, na Glavnom odboru.

E tek onda slede smene, to je već gotovo pa potpuno izvesno.  
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: