Nazad

U Vranju najviše HIV pozitivnih među narkomanima i homoseksualcima

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 04.12.2013 - 14:53

U Vranju i okolini u poslednjih nekoliko godina registrovano je 18 inficiranih osoba virusom HIV-a, od čega je petoro njih obolelo od side. Od tog broja sedmoro pacijenata je umrlo.

HIV


Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju Biljana Popović kaže da je prvi inficirani pacijent registrovan na području Vranja 1995.godine, a da za poslednje dve godine nema novoregistrovanih.


– U proces lečenja uključuju se osobe koje su se javile nama i kod kojih se utvrdilo da su inficirani HIV-om.
 

Takvu osobu, ukoliko ona želi, uključujemo u sistem lečenja. Prati se redovno stanje pacijenta i u zavisnosti od stanja propisuje se terapija.


Dakle, ne znači da je svako sa HIV-om uključen u proces lečenja, ali je svakako u procesu praćenja – kaže Popovićeva.
 

Ona dodaje da virus HIV ne znači automatski i neizlečiva bolest sida i da se upravo zbog opasnosti od obolevanja pacijenti konstantno prate.
 

Prema statističkim podacima, na području Pčinjskog okruga oboleli su različite starosne dobi.
 

– Novoregistrovani u poslednjih nekoliko godina su uglavnom mladi ljudi.
 

Poslednja osoba ima samo 19 godina i tim prosekom se uklapamo u prosek ostatka Srbije.
 

Međutim, na području našeg okruga ostaje većinom staro stanovništvo, a mladi odlaze u veće gradove, imamo i ljude od 70 godina života koji godinama žive sa virusom HIV-a – kaže Popovićeva.
 

Prema njenim rečima, u većini slučajeva inficirani pacijenti u Pčinjskom okrugu su HIV dobili putem nezaštićenog seksualnog kontakta.
 

Kako kaže, reč je uglavnom o homoseksualnim odnosima među muškarcima.
 

Bilo je zaraženih i među korisnicima opojnih droga koji psihoaktivne supstance upražnjavaju intravenskim putem, ali i promiskuitetniih heteroseksualaca koji su često menjali partnere.
 

Aleksandar Aca Stojković

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: