Nazad

U Vranju obeležen Dan pobede nad fašizmom

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 09.05.2020 - 13:26

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković, zamenik gradonačelnika Nenad Antić i gradska većnica Zorica Jović položili su cveće na Spomenik oslobodiocima Vranja ispred Pedagoškog fakulteta, u okviru obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

Delegacija grada Vranja ispred Spomenika oslobodiocima Vranja FOTO: vranje.org.rs
Predsednik Skupštine Dejan Tričković, istakao je da je Drugi svetski rat bio najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva. 
 
- Srbija je i tada bila na strani koja se bori za humane vrednosti, istinu, pravdu i slobodu. To smo uvek plaćali visokom cenom i ogromnim brojem žrtava. 
 
Drugi svetski rat doneo nam je i Holokaust čiju je brutalnost osetio srpski narod
 
I danas smo, usled okolnosti koje su nas zadesile zbog pandemije koronavirusa, ovaj dan obeležili sa jednakim poštovanjem prema našim hrabrim precima koji su dali svoje živote za slobodu otadžbine - rekao je Tričković. 
 
Dan pobede nad fašizmom slavi se 9. maja u znak sećanja kada je 1945. godine nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu
 
Takođe, ovaj dan se ujedno obeležava i kao Dan Evrope, datum koji je ustanovljen kao sećanje na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: