Nazad

U Vranju obeležena godišnjica NATO agresije

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 24.03.2013 - 13:51

Komemorativni skup povodom 14 godina od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije održan je u nedelju ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji u Vranju.

Komemorativni skup u Vranju

Vence su položili porodice nastradalih tokom bombardovanja, delegacija rukovodstva grada, narodni poslanici, komanda Četvrte Brigade VS, Udruženje ratnih potomaka i predstvanici političkih stranaka.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić izjavio je da je 24. mart veoma tužan dan za Srbiju, a najtužniji za porodice čiji su članovi izgubili živote u naletima NATO aviona.

– Irene, Milice, Marjana, Dejana, Zorana, Slađana i još mnogo njih više nema jer su nevini stradali tokom bombardovanja.

Ništa ne može nadoknaditi njihov gubitak i tim napadom bez saglasnosti UN ništa nije postignuto.



Nastradale su mnoge žrtve, pričinjena je velika materijalna šteta, a Srbija nikada nije, niti će priznati nelegalnu nezavisnu državu Kosovo – istakao je Antić.

Napadi na Jugoslaviju trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama iz različitih izvora, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

U bombardovanjima, koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, ali i veliki broj privatnih stambenih objekata.

Napadi su počeli 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.
 

       

Akcija je usledila posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

Bombardovanje je okončano 10. juna, usvajanjem  Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: