Nazad

U Vranju svečano otvoren P(h)antomfest

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 14.12.2023 - 09:38

Jedanaesti Međunarodni festival pantomime P(h)antomfest u Pozorištu „Bora Stanković’’ juče je otvorila članica Privremenog organa Grada Vranja, Zorica Jović.

Foto: vranje.org.rs
Ona se zahvalila svima koji su došli i koji podržavaju ovaj, po mnogo čemi, jedinstveni festival.
 
,,Vranje je jedan od retkih gradova koji ima festival pantomime, pa s toga hvala još jednom organizatorima i na ideji, na istrajnosti i posvećenosti u organizovanju festivala i to u različitim okolnostima.  Grad Vranje je i ove godine podržao festival preko konkursa za sufinansiranje projekata iz oblasti kulture, zajedno sa resornim ministarstvom.
 
Verujem da će tako biti i u budućem periodu i ovo je prilika da vas pozdravim i u ime rukovodstva Grada i u ime predsednika Privremenog organa dr Slobodana Milenkovića'', naglasila je Zorica Jović.
Takođe, ona se osvrnula i na značaj i ulogu nedavno preminulog Trajčeta Gjorgieva, koji je od samog početka učestvovao u realizaciji vranjskog P(h)antomfesta i bio podrška i festivalu i gradu Vranju.
 
Publici su se obratili i Snežana Simonović, sekretarka Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, kao i Nebojša Novković, direktor festivala, koji su istakli značaj festivala za slabočujuće i gluve osobe i njihovu interakciju sa čujućim ljudima.
 
Takođe, osvrnuli su se na prethodnu deceniju postojanja festivala, a posebno na saradnju sa Trajčetom Gjorgijevim, makedonskim velikanom pantomime, koji je režirao svih deset predstava u produkciji Međunarodnog festivala P(h)antomfest u Vranju.
O saradnji sa Gjorgijevim, kao rediteljem, ovom prilikom govorio je i umetnički direktor Pozorišta Bojan Jovanović.
 
Na otvaranju festivala prikazan je i kratak film o poznatom makedonskom pantomimičaru. Potom su članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje izveli kolaž najboljih etida pod nazivom „Omaž“, koje je Trajče Gjorgiev uradio s njima proteklih godina.
 
Drugog festivalskog dana nastupiće svetski poznati pantomimičarski duo iz Nemačke, Bodeker-Neander sa predstavom „Déjà-vu?“. Festival, koji se i ove godine održava u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje, podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije i Grad Vranje. Ulaz je besplatan.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: