Nazad

Usvojena DEKLARACIJA: Jug Srbije kao SEVER KOSOVA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Subota 14.07.2018 - 12:10

Vranje - Predstavnici albanskih političkih partija iz tri opštine juga centralne Srbije usvojili su u subotu u Bujanovcu političku deklaraciju kojom se traži uključivanje pitanja statusa albanske manjine u tzv. Preševskoj dolini u Briselski dijalog i rešavanje tog pitanja primenom recirociteta sa severom Kosova.

Skupština u Bujanovcu FOTO: D.Ristić/OK Radio
U deklaraciji se zaključuje da bez rešavanja pitanje prava Albanaca iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa ne može biti stvarne normalizacije odnosa između tzv.Republike Kosovo i Republike Srbije
 
Zbog toga se traži angažovanje parlamenta Kosova u funkciji ostvarivanja ovih političkih zahteva.
 
Politički prvaci albanskih partija traže punu realizaciju kolektivnih prava Albanaca sa juga centralne Srbije, pozivajući se na standarde UN, EU i Saveta Evrope i primerima „dobre prakse“, kao što su Olandksa ostrva, Južni Tirol i Kosovo
 
Takođe se traži suštinsko povećanje kontinuiranog monitoringa od strane međunarodne zajednice u cilju realne procene položaja "Preševske doline".
 
Ragmi Mustafa iz Demokratske partije Albanaca (DPA) smatra da je krajnje vreme da Priština prihvati zahteve Albanaca ovog dela Srbije i angažuje se na njihovom ostvarenju.
 
- To podrazumeva status recipročni statusu Srba na severu Kosova
 
Ovo je pitanje koje se tiče pregovaračkih timova Prištine i Beograda, uz posredovanje međunarodne zajednice
 
Mi tražimo ista prava ili isti politički status koji se dogovori za sever Kosova – rekao je Mustafa.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: