Nazad

Uz 8. mart: ŽENE i danas ŽRTVE NASILJA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 08.03.2019 - 13:19

Povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, aktivistkinje SOS telefona Vranje i SOS Kutka za devojke Vranje, su na gradskom šetalištu organizovale uličnu akciju „SOS Telefon Vranje za 8. mart sa osmehom ženske slobode”.

Stereotipi, predrasude, patrijarhat i dalje prisutni FOTO: S. Tasić/OK Radio
Devojke - aktivistkinje SOS Kutka za Devojke i SOS Telefona Vranje, na SOS štandu, delile su Vranjankama i Vranjancima informativni materijal sa porukama protiv porodično – partnerskog nasilja nad ženama i devojkama i ukazivale na ovaj problem.
 
Cilj je da se skrene pažnja na činjenicu da je nasilje najveći problem sa kojim su žene suočene - svaka treća žena iskusi fizičko, psihičko ili seksualno nasilje
 
Veliki broj žena i dece su i danas žrtve porodično-partnerskog nasilja, ukazuju iz ovih organizacija.
 
SOS telefon Vranje u 2018. godini je primio 761 poziv; 201 žena je tražila pomoć zbog nasilja u porodici, u partnerskim odnosima, zbog diskriminacije u porodici, u društvu.
 
- Svedoci smo da se počinioci nasilja nad ženama neadekvatno kažnjavaju, iako zakoni postoje. 
 
Institucije i pojedinci u njima još uvek nisu garancija efikasne zaštite žena. Stereotipi, predrasude, patrijarhat su i dalje prisutni u institucijama pravnog sistema Srbije.
 
Na ovaj način SOS Telefon Vranje i SOS Kutak za devojke Vranje nastavlja borbu protiv ovog globalnog problema i šalje poruku da solidarne i ujedinjene možemo uspeti u borbi protiv nasilja nad ženama – poručuju ove dve organizacije.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: