Nazad

Vanredna sednica Saveta za zdravlje: Ovo je KRITIČAN MOMENAT, najveći naprijatelj je PANIKA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 12.03.2020 - 13:05

Povodom proglašenja pandemije od strane Svetske zdravstvene organizacije, u velikoj sali Skupštine grada održana je vanredna proširena sednica Saveta za zdravlje kojom je predsedavao gradonačelnik Slobodan Milenković.

Savet za zdravlje grada Vranja FOTO. vranje.org.rs
Ovo je kritičan momenat kada svi moramo da damo doprinos u cilju sprečavanja širenja korona virusa, konstatovao je gradonačelnik. 
 
- Smatram da svi treba da pokažemo da smo kao društvo odgovorni i organizovani
 
Ovo je ozbiljno stanje sa kojim se sada suočavamo i kao lokalna samouprava i kao zdravstveni sistem moramo da pokažemo ozbiljnost - naglasio je Milenković. 
 
O preventivnim i merama predostrožnosti u skladu sa preporukama Ministarstva zdravlja, govorile su direktorka Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju dr Svetlana Stojanović i epidemiolog dr Biljana Popović
 
Kako je istakla direktorka ZZJZ Vranje, cilj sastanka je informisanje o virusnoj infekciji, načinima prenošenja i postupcima u slučaju obolevanja. 
 
- Ova pandemija može da izazove paniku među stanovništvom, a ona je naš najveći neprijatelj
 
Zato je neophodno da preduzmemo sve mere, da ne širimo paniku, ali i da upozorimo građane, odrasle i decu, kako treba da se ponašaju - rekla je dr Stojanović. 
 
Prema rečima epidemiologa dr Biljane Popović, korona virus se prenosi putem vazduha, kapljica i kontakata
 
- Neophodno je da smanjimo socijalna kretanja, izbegavamo velike skupove, pojačamo ličnu i kolektivnu higijenu, što podrazumeva češće i duže pranje ruku, provetravanje prostora, kao i dezinfekcija radnih površina i prostora u kojima boravi veći broj ljudi. 
 
Ovo se posebno odnosi na škole, predškolske, javne ustanove i institucije - kazala je dr Popović. 
 
Ona je naglasila da je važno da svako zna koja su to ulazna mesta preko kojih virus može da dospe u organizam
 
To su sluzokoža konjuktiva (oko), zatim sluzokoža respiratornih organa (nos) i usta
 
Veoma je važno podići higijenu u školama, tako da je dr Popović preporučila dezinfekciju podova više puta u toku dana, kao i da je poželjno da svako od đaka ima pri ruci neko od sredstava za dezinfekciju
 
Takođe, preporuka je osnovnim i srednjim školama da razredne starešine održe odeljenske zajednice koje će biti posvećene upoznavanju sa ponašanjem u ovoj pandemijskoj situaciji
 
Na sednici Saveta za zdravstvo, ponovljena je preporuka stručne javnosti da se do daljeg otkažu svi skupovi koji broje više od 100 osoba i javna okupljanja, kao i da sve pozorišne predstave i sportska dešavanja u zatvorenom budu otkazana. 
 
Sednici su prisustvovali direktori i predstavnici javnih preduzeća i ustanova, direktori svih škola sa teritorije grada, kao i načelnik Gradske uprave Dušan Aritonović, pomoćnik gradonačelnika dr Aleksandar Stajić, gradski većnici Zorica Jović i dr Miodrag Stanković
 
Stručnjaci ZZJZ na raspolaganju su građanima za sve informacije na brojeve 017/421-310, 064/ 14 03 289.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: