Nazad

Velikom broju srednjoškolaca u Vranju preti isključenje zbog bežanja sa časova

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 01.04.2013 - 14:14

Svi učenici vranjskih srednjih škola sa više od 25 neopravdanih izostanaka u narednih mesec dana biće izbačeni iz škola koje pohađaju, saznaje OK Radio.

Gimnazijalci pred svojom školom

Direktori tih obrazovnih ustanova smatraju da su rigoroznija kažnjavanja srednjoškolaca preko potrebna zbog ogromnog broja  izostanaka koje imaju.

O isključenjima će se raspravljati za nedelju dana, kada budu gotovi izveštaji o broju neopravdanih časova,  pred početak poslednjeg tromesečja ove školske godine.
 
- Isključenjima prethodi disciplinski postupak u koji su uključeni roditelji, pravnici, pedagozi i psiholozi.

Radi se o složenoj proceduri, a konačnu odluku o udaljavanju učenika iz škole donosiće Školski odbor i Nastavničko veća.

Nije jednostavna stvar isključiti učenika zbog  neopravdanih izostanaka. On mora da ima i seriju prekršaja zbog incidentnog ponašanja, a ne samo izostajanje sa nastave, pa automatskog isključenja zbog 25 izostajanja neće biti – kaže Dragan Ilić, direktor vranjske gimnazije „Bora Stanković“.

Prema njegovim rečima situacija će biti jasnija sa izveštajima razrednih starešina, koji će pokazati kakva je situacija sa neopravdanim izostancima i onda se, kako kaže, mogu desiti isključenja.

Gordana Jovanović, direktorka Medicinske škole, podseća da svaka škola ima svoj pravilnik i da disciplinski postupak počinje kada učenik napravi pet izostanaka, tada se izriče prva opomena .

- Obaveštavaju se roditelji, sa njima i učenikom razgovaraju pedagog i psiholog, a sa određenim brojem izostanaka smanjuje se ocena iz vladanja.

U Medicinskoj školi nemamo toliki broj izostanaka zbog kojih bi neko od učenika trebalo da bude isključen.  

Imali smo zajedničke sastanke sa učenicima i roditeljima kako bi na vreme sprečili veći broj odsustva sa nastave – kaže Jovanovićeva.

Ona napominje da se po zakonu  učenik koji ne prisustvuje jednoj trećini nastave upućuje na polaganje razrednog ispita.
   
Problem je kaže što i sami roditelji opravdavaju izostanke posebno sada zbog pripreme prijemnog ispita za upis na fakultete.

Jovanovićeva napominje da i isključeni đaci mogu biti vraćeni u školu nakon uložene žalbe na odluku Školskog odbora o isključenju.

Branko Trajković, direktor Ekonomske škole „Dimitrije Tucović“ kaže da zakon mora biti ispoštovan i po pitanju isključenja učenika sa nastave.

To se dešava sa 36 neopravdanih izostanaka, pre toga dobija nedovoljnu ocenu iz vladanja.

- Roditelji se upozoravaju čim učenik napravi pet neopravdanih i tada počinje disciplinski postupak, gde se otvoreno razgovara sa njima a isključenje je krajnja mera.  

Obično se većina učenika zaustavi kad napravi dvadesetak neopravdanih.

Vrlo malo imamo kažnjenih đaka, a najveći broj izostanaka prave zbog ocenjivanja – kaže Trajković.   

Kažnjavanje srednjoškolaca zbog izostanaka je potpuno šarenoliko u Srbiji, jer zakonodavac do detalja nije precizirao ovu problematiku, saglasni su direktori vranjskih srednjih škola.  
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: