Nazad

Vlada odlučila: Radi se Prostorni plan VLASINE

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 06.07.2018 - 08:02

Vranje - Vlada Srbije donela je 28. juna Odluku da se pristupi izradi Prostornog plana područja posebne namene predela izuzetnih odlika Vlasina, čija okvirna granica obuhvata delove teritorija opština Bosilegrad, Surdulica i Crna Trava.

Vlasina, prirodno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju FOTO: D. Ristić
Reč je o katastarskim opštinama Donja Ržana, Gornja Ržana, Ploča, Gornja Lisina, Donja Lisina i Milevci, zatim Bitvrđa, Vlasina Rid, Stojkovićeva, Okruglica, Groznatovci, Drajinci, Klisur, Novo Selo, Kolunica, Božica, Topli Do i Topli Dol, kao i Bajinci i Crna Trava.
 
Izrada Prostornog plana zasniva se na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja i važećim dokumentima, a mora biti u saglasnosti sa aktom o zaštiti Predela izuzetnih odlika Vlasina kojim je ovo područje kategorisano kao prirodno dobro od izuzetnog značaja za Republiku, odnosno zaštićeno prirodno dobro I kategorije, navedeno je u odluci Vlade.
 
- Prostornim planom predviđeno je obezbeđenje uslova za plansko korišćenje područja Prostornog plana, i to sa stanovišta zaštite prirodnih vrednosti, izvorišta vodosnabdevanja regionalnog značaja i održivog razvoja turizma, kao i zaštite i unapređenja životne sredine, prirodnih i stvorenih vrednosti, prostorne, saobraćajne, privredne i druge oblike integracije područja sa okruženjem - dodaje se u dokumentu.
 
Prostorni plan će sadržati detaljnu razradu, kao i pravila uređenja, građenja i korišćenja područja prema utvrđenom režimu zaštite pojedinih prirodnih celina, kao i za potrebe sanitarne zaštite, razvoja i uređenja turističkih područja i infrastrukturne objekte za potrebe odbrane zemlje.
 
Rok za izradu Nacrta prostornog plana je 12 meseci, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture finansiraće izradu Prostornog plana sa 12 miliona dinara.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: