Nazad

Vlasina: Čudo prirode - Mobi Dik ponovo PLOVI

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 30.08.2020 - 12:09

Najveće tresetno plutajuće ostrvo na Vlasinskom jezeru zvano Mobi Dik, odvojilo se od obale na koju se nasukalo pre četiri godine.

Mobi Dik doplutao do obale pre četiri godine FOTO: R. Irić/OK Radio
Mobi Dik ponovo pliva. Ostavio je na obali, uz plažu, samo deo za sobom, kada ga je oluja pokrenula. 
 
Rastinje na ostrvu pokidalo je električne kablove Vlasinske elektrane, koja je ostala bez struje.
 
- Vetar je krenuo jako da duva, i u jednom momentu kroz prozor gledamo da li plovimo ili plovi ostrvo, pogledamo, ono se skroz odvojilo i lagano ide, za nekih 40 minuta je stiglo do druge obale - rekla je za RTS Slavica Đođević iz Vranja.
 
Kretao se Mobi Dik jezerom, doplivao do susedne obale, vodene struje su ga dovele do drugog zaliva. U pokretu, zahvatio je i strujne kablove.
 
- Bandera, jedna trećina je skoro u vodi, došlo je do toga što niko nije mogao da pretpostavi, da su grane maljave breze povukle i upetljale te kablove - kazao je Novica Stanković, rukovodilac službe Čuvara prirode.
 
Samo ploveće ostrvo nalazi se u drugom stepenu zaštite i strogo je zabranjeno menjanje oblika, smanjivanje ostrva i bilo kakva aktivnost, dodao je Stanković. 
 
Na Vlasinskom jezeru ima desetak manjih i većih plutajućih ostrva, većina je uz obalu, odvaja ih vetar i visok vodostaj.
 
Mobi Dik je doplutao do obale juna 2016. godine, kao rezultat podizanja nivoa vode i kretanja vazdušnih i vodenih struja.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: