Nazad

"Vranjanci neka se sami brinu o svom jezeru"

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Sreda 09.01.2013 - 13:27

Asocijacija „Veternica“ iz Leskovca reagovala je nakon optužbi na njihov račun da nisu dobro upravljali Aleksandrovačkim jezerom od strane rukovodstva grada Vranja, navodeći da jezero i nije bilo pogodno za živi svet.

Radnik

U tom udruženju kažu da se čekao dan kada će se dogoditi veliki pomor, s obzirom da je sve silom odrađeno.

 – U jezeru je prosečna dubina 1,4 metra, a znamo da sunčevi zraci probijaju do 4,5 metra, što znači da je podvodna vegetacija bujala bez dotoka novih količina vode.
Naša nadležnost bila je samo nad ribama. Projekat sanacije Aleksandrovačkog jezera radio je institut „Jaroslav Černi“, a mi smo 2009. godine dobili nalog resornog Ministarstva da poribimo jezero šaranima, što smo i učinili.

Sada posle ovog pomora među mrtvim ribama ima somova, tostolobika i amura.

U Srbiji je zakonom zabranjeno poribljavanje voda tim vrstama riba. Sada rukovodstvo grada preko naših leđa hoće da istera na čistinu sve ono što je radilo prethodno rukovodstvo, a nije smelo.

Takođe, i komunalno reduzeće iz Vranja nije htelo da sarađuje sa nama, iako je celo Aleksandrovačko jezero u vlasništvu grada.

Mi bi voleli kada bi resorno Ministrastvo u budućnosti celokupnu odgovornost prenelo na grad, pa neka onda rade šta hoće.

Mogu i da ga zatrpaju, a to bi možda bilo i najpametnije, jer ovako ne ide – priča za OK Radio jedan od službenika „Veternice“.

Na optužbe da Asocijacija iz Leskovca nije dobro radila svoj posao, upravnik „Veternice“ Nenad Đorđević odgovara da je sada sve stvar politike koju vodi grad Vranje.

– Svakako da imaju pravo da pričaju šta hoće, ali je ovde situacija potpuno jasna. Mi smo već u jednoj turi odvezli ribu u ćuprijsku kafileriju, a u četvrtak dolaze ponovo da odvezu sve što je preostalo.

Riba je zaleđena i apsolutno nema govora o nekakvom ugrožavanju životne sredine.

Što se tiče krivične prijave, pa i mi imamo dobre advokate i direktora koji će svu pažnju posvetiti tome. Sve ovo što se sada dešava je politička igra kojom se grad služi i mi ne želimo da učestvujemo u svemu tome.

Opet ponavljam, to je njihovo apsolutno pravo, a Ministarstvo i sve ostale nadležne službe odlično znaju o čemu se ovde radi i ko je zapravo odgovoran za celokupnu situaciju – kaže Đorđević.

U utorak su predstavnici udruženja „Zelena mreža Pčinjskog okruga“ pozvali policiju kako bi sačinila izveštaj o mrtvim ribama na obali, posle tri nedelje od velikog pomora u Aleksandrovačkom jezeru.

Podneta je i krivična prijava protiv odgovornih u asocijaciji „Veternica“ zbog ugrožavanja životne sredine, a zamenica gradonačelnika Bojana Veličkov izjavila je da se ta leskovačka organizacija prema jezeru ophodila neodgovorno.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: