Nazad

Vranje: Još jedna sumnjiva smrt bebe

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 19.02.2013 - 19:16

Dvomesečna beba Lara Aleksić preminula je u subotu u porodičnoj kući u selu Katun nadomak Vranja pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Ljiljana Aleksic i Vojislav Stojmenovic

 

Roditelji deteta optužuju doktorku sa Dečijeg odeljenja vranjske bolnice Tanju Janev za nesavesno lečenje njihove ćerke i najavljuju tužbe protiv odgovornih u Zdravstvenom centru. 
 
Majka pokojne Lare, Ljiljana Aleksić (41) za OK Radio kaže da je Lara prvi put primljena na Dečije odeljenje 6. februara zato što je izbila alergija i povremeno se gušila. Tada je, prema njenim rečima, doktorka Tanja dala infuziju i jednu injekciju, dok preostala četiri dana koliko je bila u bolnici, nije dobijala nikakvu terapiju. 
 
– Doktorka mi je rekla da moja ćerka ima bronhitis. Pet dana smo bili u bolnici, nakon čega su nas pustili i Tanja mi je rekla da je Lari zdravstveno stanje zadovoljavajuće. Na kontrolu sam je odvela u četvrtak 14. februara i tada je konstatovano da je dete dobro. Odmah sutradan mi je ćerka umrla – priča uplakana majka Ljiljana. 
 
Ona sumnja da je doktorka Janev od trenutka prijema deteta znala da joj nema spasa. 
 
– Sigurna sam da je znala da će Lara umreti, pa pretpostavljam da je vođena time dala tako skromnu terapiju. Kada sam joj odnela rezultate krvne slike i pitala je za mišljenje, samo je ćutala. To mi je sve govorilo. 
 
Laru je pre smrti izbijalo crvenilo po telu i grčila je noge. Redukovala sam joj ishranu, ali ništa nije pomoglo. Moje bebe više nema – kaže Ljiljana. 
 
 
Otac nesrećnog deteta Vojislav Stojmenović (53) najavljuje tužbe protiv lekara i odgovornih u vranjskom Zdravstvenom centru. 
 
– Lično sam pozvao policiju da izvrši uviđaj i tražio obdukciju. Pravdu ću isterati do kraja, bez obzira što mi ništa ne može vratiti ćerku. 
 
Mi smo siromašna porodica, ali nas to neće sprečiti da se borimo za istinu, kako ne bi stradalo još neko dete. Mora već jednom da se stane na put nesavesim lekarima – kaže otac Vojislav. 
 
Kako saznajemo iz izvora bliskih istrazi, u trenutku smrti pokojna Lara se zvanično vodila na bolničkom lečenju. Lekar hitne pomoći koji je ustanovio smrt nije želeo da potpiše dokument upravo iz tih razloga, pa je na teren izašao internista vranjske bolnice Svetislav Mišić koji je i zvanično ustanovio smrt. 
 
 
Pomoćnik direktora Zdravstvenog centra Mladen Kostić rekao je da je u Bolnici održan kolegijum na kome se razgovaralo o ovom slučaju, kao i da se sada ne može govoriti o eventualnoj odgovornosti lekara za Larinu smrt. 
 
– Tek kada budemo dobili obdukcioni nalaz, možemo da pričamo o svim okolnostima i eventualnoj odgovornosti. Dete se vodilo na bolničkom lečenju zato što služba koja zaključuje i overava otpusne liste nije radila toga dana kada je dete izašlo iz Bolnice. Najlakše je optužiti lekare za smrt pacijenata. 
 
Moraju ljudi da shvate da se u bolnici rađa, leči i umire. Prerano donošenje suda o nečijoj krivici nije korektno – kaže Kostić. 
 
Uviđaj na licu mesta izvršili su istražni sudija Marija Janićijević i policijski službenici. U Osnovnom sudu u Vranju pokrenuta je istraga povodom ovog slučaja. 
 
- Predmet je sada u Zavodu za sudsku medicinu Niš, a za dvadesetak dana znaće se rezultati obdukcije, od kojih zavisi eventualno podizanje optužnice-  kratko je izjavio portparol Suda Srboljub Milosavljević. 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: