Nazad

Vranje: Obeležen Svetski dan Roma

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 08.04.2013 - 12:58

Svetski dan Roma - 8. april, obeležen je u Vranju nizom manifestacija kako bi se skrenula pažnja javnosti na težak položaj romske populacije.

obelezavanje Svetskog dana Roma

 

Svečanost je počela u OKC-u romskom himnom Đelem, Đelem, nakon čega se prisutnima obratio gradonačelnik Zoran Antić. 
 
On je istakao da su problemi pripadnika te manjine niska stopa obrazovanja, nezaposlenost, ali i problemi kada je u pitanju zdravstvo i dodao da je najvažnija integracija Roma u društveni, politički, ekonomski, kulturni i socijalni život. 
 
-Rukovodstvo grada preduzima sve kako bi se Romi potpuno integrisali u društveni, politički, ekonomski,  kulturni, socijalni život  našeg grada. 
 
Vi ste u našem gradu neodvojivi deo društva a to dokazujemo time što smo 2005. godine osnovali Kancelariju za zaštitu i ostvarivanje prava romske nacionalne manjine. Kancelarija se bavi problemima Roma, ali i njihovim kulturnim aktivnostima -  rekao je Antić. 
 
 
Prezentovan je i internet portal romivranje. com. Na sajtu će uz bogat materijal biti prezentovana kultura romske nacionalne manjine sa ovih prostora. 
 
Na svečanosti u OKC-u učestvovali su i mališani vrtića „Neven“ .
 
Na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine, doneta je odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma. 
 
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: