Nazad

Vranje: Viši sud uveo STROGA PRAVILA za zaposlene i građane

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 08.05.2020 - 13:45

Na osnovu Zaključka Visokog saveta sudstva, predsednica Višeg suda u Vranju Dragana Ilić Marković donela je 7. maja "Pravila ponašanja zaposlenih i stranaka u Višem sudu u Vranju".

Bezbednost na prvom mestu FOTO: D. Ristić/OK Radio
Navedene mere obuhvataju pravila ponašanja zaposlenih u Višem sudu u Vranju, kao i zaposlenih čiji su organi smešteni u zgradi Višeg suda u Vranju,  i sadrže obaveze zaposlenih, obaveze stranaka, pravila rada Službe, pravosudne straže, dela sudske pisarnice i Službe za tehničke poslove, protivpožarnu zaštitu i bezbednost i zdravlje na radu.
 
Prilikom ulaska stranaka u objekat obaveza svih je: da prođu dezo barijeru (dezinfekcionu zaštitu obuće ) na glavnom ulazu u zgradu suda, a za osobe sa invaliditetom na posebnom ulazu za invalide gde je takođe postavljena dezo barijera; da nose ličnu higijensku masku za zaštitu koja dobro prianja na nos i usta; da nose zaštitne higijenske rukavice; prođu bezbedonosni pregled (prolaskom kroz metal detektor vrata); da obave dezinfekciju ruku (o čemu vodi računa pravosudni stražar koji će stranci ruke isprskati asepsol sredstvom).
 
Po ulasku u objekat i prolaskom higijenskih i bezbedonosnih mera stranke su u obavezi da izvrše prijavljivanje na prijavnici sa odgovarujućim dokumetima (poziv za suđenje, lični identifikacioni dokument i da navedu razlog dolaska u objekat suda).
 
Ukoliko stranka ulazi u objekat a nema odgovorajuća sredstva zaštite ili ne želi da se podvrgne higijenskoj i bezbednosnoj zaštiti neće joj biti omogućen ulaz u zgradi suda.
 
Prilikom ulaska u objekat kod obavljanja higijenskih i bezbednosnih mera stranka je dužna da se pridržava propisanih mera o bezbednom rastojanju - fizičke distance koja mora iznositi minimum 1,5 metara između dve osobe.
 
Svako ko se ne pridržava ove mere biće opomenut, a u slučaju nepoštovanja iste biće mu onemogućen ulazak u objekat.
 
Na prijavnici prilikom evidentiranja ulaska stranaka i prijavljivanja istih, strogo će se primenjivati mere držanja fizičke distance - bezbednog rastojanja od najmanje 1,5 metara.
 
U šalter sali, na šalteru suda, obavezno se primenjuju mere o propisanom rastojanju između zaposlenih na šalterima, kao i između stranaka u redu.
 
Za stranke koje dolaze u objekat, a imaju potrebu za korišćenjem toaleta određuje se jedan toalet na prizemlju i biće posebno obeležen.
 
Stranke ne smeju da ulaze u pisarnicu suda niti u ostale kancelarije i kabinete sudija i sve podneske će dostavljati preko šaltera suda, gde mogu zatražiti informacije o predmetima, a to mogu učiniti i telefonom ili putem mejla ili faksa.
 
Neće se vršiti prijem stranaka lično, već će stranke svoje pritužbe dostavljati pisanim putem, podneskom na šalteru suda ili preko pošte, mejla ili putem faksa.
 
Ulazak stranaka na suđenje biće sproveden po prioritetu i neophodnosti prisustva na suđenju. Prednost će imati okrivljeni i branioci kao i druga lica koja su sudski pozvana.
 
Ostalima, ukoliko nisu stečeni uslovi o bezbednoj udaljenosti, u dogovoru sa predsednikom veća, neće biti omogućen ulazak u sudnicu.
 
U čekaonicama stranke moraju poštovati predviđeno bezbedno rastojanje od 1,5 metara.
 
Ove mere se primenjuju od 7. maja, nakon ukidanja vanrednog stanja i dostavljanja Zaključka Visokog saveta sudstva i važiće do proglašenja prestanka epidemije izazvane virusom COVID-19.
 
Zaključkom Visokog saveta sudstva uvedena su Pravila ponašanja zaposlenih i stranaka u sudovima zbog zaštite zdravlja sudija, zaposlenih i stranaka i sprečavanja daljeg širenja epidemije izazvane virusom COVID-19 i kojim je predsednicima sudova naloženo da donesu Pravila ponašanja zaposlenih i stranaka u sudovima.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: