Nazad

Vranjem hara "šahtna mafija"

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 05.02.2013 - 12:27

Od Nove gdine u Vranju je ukradeno preko 30 kanalizacionih šahti i rešetki, a u utorak noću poharana je Južnomoravska, u kojoj su šahte skinute celom dužinom ulice.

Šahta koje nema

Kako OK Radio saznaje, pre samo tri dana sa kanalizacionih otvora u ulici Moše Pijade ukradeno je pet rešetki, a četiri šahtna poklopca u ulici Kralja Stefana Prvovenčanog.

Zamenik direktora vranjskog „Vodovoda“ Srđan Dekić kaže da je šteta ogromna i da krađa šahti u Vranju postaje biznis.

– Za poslednja dva meseca grad Vranje i „Vodovod“ pretrpeli su štetu od preko 300.000 dinara zbog krađe šahtnih poklopaca i rešetaka.

Mi Policijskoj upravi i komunalnoj policiji prijavljujemo slučaj krađe i podnosimo prijavu protiv NN lica.

Do sada, koliko ja znam, niko od lopova nije pronađen i procesuiran.

Pretpostavljamo da je reč o organizovanim grupama koje ukradenu robu prodaju otpadima i otkupljivačima gvožđa – kaže Dekić.

Na Ribinskom putu u Vranju postoje tri otpada koja se bave otkupom gvožđa i metala. Ni na jednom od njih nismo pronašli šahte i kanalizacione rešetke.

Vlasnik jednog od otpada u tom delu grada Ivan Mikuljanac za OK Radio priča da se tačno zna ko krade šahte i ko ih otkupljuje.

– U mojoj ulici postoje tri otpada i odgovorno tvrdim da niko od nas ne otkupljuje ukradene poklopce i rešetke.

To rade vlasnici otpada koji posluju na crno. Takvih u Vranju ima oko dvadesetak. Ne može niko da me ubedi u to da policija ne zna lopove.

Tačno se zna krug tih ljudi, jer su to uglavnom organizovane grupe Roma iz Vranja i Bujanovca – kaže Mikuljanac.

On ističe da kada neko kod njega na otpad donese poklopac, rešetku ili kazan za rakiju, on odmah to vraća, ali da o tome ne obaveštava policiju.

– Čim mi neko ponudi tako nešto, istog trenutka odbijam, jer znam odakle je ta roba.

Policiju ne zovem iz jednog razloga, a to je što me kasnije na sudu ili u policiji pozivaju kao svedoka, a ja za to niti imam vremena, niti živaca.

Ne mogu i neću da radim tuđi posao. Policija zna i ko krade i gde se prodaju.

Imamo divlje otpade kod Mačkine česme, „Zavarivača“, „Jumka“, a najpoznatiji otpad gde nalazimo između ostalog i svoje akumulatore je u Šaprancu.

Tvrdim da se kod njega otkupljuju i šahte i rešetke. Niko u legalnim otpadima to ne sme da primi – kaže Mikuljanac.

On napominje da skoro svakog meseca njegov i ostale otpade na Ribinskom putu posećuje policija i inspekcija, ali da nikada do sada nije pronašla „zabranjenu“ robu.

Kako se saznaje, na divljem otpadu na jednom šahtnom poklopcu „prodavac“ zaradi oko dve hiljade dinara.

S obzirom da se to gvožđe dalje prodaje otpadima koji robu otkupljuju na veliko, poklopci i rešetke se samelju, ubace u bure i prekriju drugim gvozdenim materijalima.

Dragan Stamenković, portparol PU Vranje za OK Radio kaže da je policija do sada više puta pronašla i procesuirala lopove koji kradu šahte i kazane, ali da je sud taj koji ih pušta ponovo na slobodu sa uslovnom kaznom.

Kako kaže, uglavnom je reč o Romima koji isto krivično delo ponavljaju i po nekoliko puta.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: