Nazad

Vranjska kafanska institucija: MORAVČE slavi 50. rođendan

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 20.09.2018 - 10:22

Najstarija aktivna kafana u Vranju, restoran „Morava“ u četvrtak slavi nesvakidašnji jubilej, 50 godina rada.

Tradicija duga pola veka: Tri generacije Kostića FOTO: G. Mitić/OK Radio
Restoran „Morava“ već decenijama važi za ugostiteljsku instituciju u Vranju, gradu nadaleko poznatom po kafanskoj kulturi
 
Koliko je omiljen među ljubiteljima kafanskog života govori i podatak da mu Vranjanci iz milošte tepaju i zovu ga „Moravče“.
 
Objekat u centru grada otvorio je 1968. godine najstariji živi vranjski ugostitelj, Radisav Kostić Disko.
 
I pored toga što je „Moravče“ otvoreno neposredno pored već tada čuvenog restorana „Evropa“, Diskova kafana je među mušterijama stekla zavidan renome i postala čuvena po kvalitetu.
 
1990. godine porodični posao nasleđuje Radisavov sin Pera, koji širi posao i otvara restoran na spratu objekta, a zatim i letnju baštu u dvorištu.
 
Kvalitet usluga se održava, a kapaciteti i ponuda se šire, tako da legenda o „Moravčetu“ nastavlja da živi, a ugostiteljski brend postaje poznat i u mnogo širim okvirima.
 
Pod budnim okom veterana Diska, porodičnu ugostiteljsku tradiciju nastavlja i Perin sin Danijel.
 
Restoran „Morava“ sa jedinstvenim spojem autentične južnjačke kuhinje i vranjskog meraka, danas predstavlja sinonim uspeha lokalnog ugostiteljstva, čija je potvrda pedesetogodišnji jubilej.
 
U poluvekovnoj istoriji, punoj burnih promena i životnih obrta, „Moravče“ i dalje stoji na braniku neuništive tradicije vranjskog sevdaha i meraka, kao jedno od obeležja našeg grada. 
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Steva
20.09.2018. , 14:50
Institucija nije, brend nije, kafana jeste. Tacka.