Nazad

Vranjski "P(h)antomfest"

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 11.06.2012 - 13:56

Prvi Međunarodni festival pantomime, pod nazivom "P(h)antomfest", biće održan u Vranju 30. juna, najavio je organizator, Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje.

Kao jedna od najstarijih pozorišnih formi, ne toliko zastupljena u komercijalnoj pozorišnoj produkciji, pantomima omogućava zahvaljujući univerzalnom jeziku kojim se glumac koristi, lice i pokret, povezivanje i međusobnu razmenu ideja.

Festival je pokrenut sa plemenitom idejom da se kroz umetnost,u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe ljudi sa hendikepom nedostatka sluha i govora, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

Direktor festivala Nebojša Novković izjavio je da je pored toga cilj i da se doprinese oživljavanju kulturne scene juga Srbije.

U pozorištu "Bora Stanković" biće izvedene tri predstave pantomime.

Predstava "Ljubav" nastala je u produkciji "P(h)antomfesta" i ovo će biti njena premijera.

Reditelj je glumac i profesionalni pantomimičar iz Skoplja Trajče Gjorgijev, a glume članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje.

Na programu su i dve profesionalne predstave - "Čovek", takođe u režiji Gjorgijeva, u produkciji Stranica teatra iz Skoplja i "Monolog sa koferom" Gerasima Dišlieva, nekadašnjeg saradnika i učenika najpoznatijeg svetskog pantomimičara Marsela Marsoa, u produkciji "Iskra teatra" iz Pariza.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture Srbije. Ulaz je besplatan.

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: