Nazad

Vranjski srednjoškolci u sistemu DUALNOG OBRAZOVANJA

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Utorak 18.09.2018 - 11:39

U sali Načelstva u Vranju održan je sastanak na kojem su potpisani ugovori između poslodavaca i direktora srednjih stručnih škola o angažovanju učenika po sistemu dualnog obrazovanja.

Potpisani ugovori između poslodavaca i srednjih stručnih škola FOTO: vranje.org.rs
U ime Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga skupu su prisustvovali Goran Jović, direktor i saradnice Nataša Dobrić i Snežana Radivojević i u ime lokalne samouprave, gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima. 
 
Milenković je naglasio da je Vranje među prvim lokalnim samoupravama  koje su počele sa primenom dualnog obrazovanja, što podrazumeva veću saradnju obrazovnog sistema i privrede.
 
- Značaj dualnog obrazovanja ogleda se prvenstveno kroz smanjenje nezaposlenosti kod mladih. 
 
Njime se jača razvojni kapacitet privrede, a istovremeno služi kao potpora preduzetničkom duhu. 
 
Kombinovanjem stečenog znanja i praktične primene mladi se upoznaju sa privrednim procesom i postaju sastavni deo poslovne zajednice. 
 
Na ovaj način prevazilaze se ključni izazovi poslovanja i novih investicija, a istovremeno podstiče demografski razvoj - rekao je gradonačelnik.
 
Uspostavljanje funkcionalnog obrazovanja i revitalizacije privrede na lokalu započet je uvođenjem četiri nova obrazovna profila u tri srednje škole kojim je obuhvaćeno 90 đaka.
 
U Tehničkoj školi, na smerovima bravar – zavarivač i operater mašinske obrade je po 15 učenika, u Ekonomskoj školi na smeru kuvar  30 učenika  i u Hemijsko-tehnološkoj školi na smeru modni krojač  30 učenika.
 
Odabrani su poslodavci kod kojih će biti realizovan praktični deo nastave, pa će tako učenici Tehničke škole biće angažovani kod kompanije „Alfa Plam”, koja je  i inicirala uvođenje ovih obrazovnih profila po dualnom modelu. 
 
Učenici Hemijsko-tehnološke škole će praktičnu nastavu po dualnom modelu realizovati kod poslodavaca:  „Boteks“  Vranje,  „Mikromodel“ Vranje i „Jumko“ Vranje, dok će učenici Ekonomsko-trgovinske škole  praktični deo nastavnog plana i programa za obrazovni profil kuvar  realizovati kod  17 poslodavaca.
 
To su Specijalna bolnica Vranjska Banja, Dom učenika Vranje, SUR „San – Stefan“, preduzeće „Dissko“ DOO, PR „PonteBianco“, DOO „Zormaris”, DOO, „Alessandrocaffe“ DOO, „Parisien“, „Kod bake na ručak“, „Haremluk“ Privredno društvo DOO, Ugostiteljska radnja „Bistro“ i Kafe „Nana“, „Dukat“, „Dva drugara“, „Hobit“, PU „Naše dete", „Gradska meana“ i „Tri lepe“. 
 
U ime Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga prisutnima se obratio  Goran Jović, ističući da  su Vranje i Leskovac prva dva grada koji počinju sa dualnim obrazovanjem. 
 
- Ovo će podstaći efikasnije obezbeđivanje kadrova privrednim subjektima.
 
Učenici će nakon završenog srednjeg obrazovanja moći da se uključe u proces proizvodnje, što je veoma važno za podsticaj razvoja privrede - dodao je Jović.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: