Nazad

Vranju NEDOSTAJU POROTNICI

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 20.02.2020 - 12:19

Višim sudovima u Vranju, Jagodini, Leskovcu, Negotinu, Novom Pazaru, Pančevu, Prokuplju, Smederevu, Sremskoj Mitrovici, Užicu, Čačku i Šapcu nedostaje ukupno 62 porotnika, a u četiri privredna suda devet.

Viši sud u Vranju. Foto: S.Tasić/OK Radio

U 25 osnovnih sudova ostalo je nepopunjeno 147 porotničkih mesta, od čega je najveći broj u Kruševcu, čak 24, a zatim u Loznici i Negotinu po 16.

Visoki savet sudstva imenovao je krajem prošle godine tačno 2.000 sudija porotnika, a početkom februara objavio je konkurs za još 218 upražnjenih porotničkih mesta

Dodatni konkurs raspisan je 4. februara i kandidati se mogu prijaviti u roku od 15 dana. Rok za podnošenje prijava ističe sutra, saopšteno je na sajtu VSS-a. Imenuju se na mandat od pet godina.

Veliki broj porotnika neophodan je zbog poštovanja ustavnog načela zbornosti suđenja, jer se u velikom broju postupaka sudsko veće sastoji od tri ili pet članova. U većima trojice samo je jedan sudija profesionalac, a dva su porotnika. U većima petorice su dvoje sudija i tri porotnika.

Najveći broj njih dolazi iz redova nezaposlenih i penzionera, ali ne mogu da budu stariji od 70 godina.

Iako su porotnici pravni laici i predstavnici naroda, oni isto kao i sudije ne mogu da budu članovi političkih stranaka, a prilikom imenovanja ocenjuje se njihova dostojnost.

Blagu prednost imaju kandidati koji su pedagozi i prosvetni radnici, jer se smatra poželjnim da oni budu članovi veća u porodičnim sporovima i krivičnim postupcima kada su optuženi maloletnici.

Za svaki započeti sat suđenja porotnici su plaćeni 360 dinara, a broj njihovih sati zavisi i od rasporeda sudija i od toga da li su ročišta odložena ili održana.

Tako mnogi ne uspevaju da zarade više od nekoliko hiljada dinara mesečno, ali i to im dobro dođe ako nisu zaposleni ili imaju minimalne penzije. Mnogima je motiv da steknu iskustvo i da vide i čuju šta se dešava u sudovima.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: