Nazad

Vučić: Bez vranjskog pozorišta kulturni život Srbije nije potpun (FOTO)

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Ponedeljak 21.10.2019 - 21:44

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u ponedeljak uveče svečanom otvaranju rekonstruisane zgrade Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju koja je izgorela u podmetnutom požaru 2012. godine.

Predsednik Aleksandar Vučić na svečanosti FOTO: G. Mitić/OK Radio
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svoj govor na svečanom otvaranju Pozorišta Bora Stanković“ otpočeo čestitanjem ansamblu vranjskog teatra koji je, kako je rekao, sačuvao svoje pozorište i kada zgrade nije bilo.
 
- Ne bi vredelo ništa što smo uložili, a uložili smo mnogo u Pčinjski i Jablanički okrug, da nije bilo vas, divnih ljudi, koji ste ovde u Vranju čuvali luču pozorišne umetnosti, borili se za izgradnju pozorišta i dočekali da imate svoj dom i održavate svoje predstave deci i svim našim građanima – rekao je Vučić.
 
Predsednik Srbije se osvrnuo na reči Jovana Dučića koji je svojevremeno, delo Bore Stankovića ocenio kao „jednu opširnu povest srca i jedan večni kanconijero, večni romansero, knjigu o čežnji“.
 
- Kada nekoga Dučić svrsta među pesnike, taj je bio pesnik nesumnjivog dometa.
 
Bora je bio pesnik srca, pesnik derta i najbolji hroničar jedne društvene atmosfere u kojoj je, iako geografski svedenoj na tek nekoliko sokaka, bujao život kao u nekom megapolisu – rekao je Vučić.
 
On je govorio i o sudbini Borinih rukopisa i čudu njihovog spasenja koje pozorišnu zgradu na sudbonosan način spaja sa Borinim životnim iskušenjima.
 
- Njegova kuća i svi rukopisi izgoreli su tokom Prvog svetskog rata, kuće njegovih ćerki sa ono malo očevih dela izgorele su u jednom od bombardovanja u Drugom svetskom ratu. Zgrada nazvana po Bori, gorela je 2012. godine.
 
Ali, kao što su njegovi poštovaoci umeli, nakon silnih nedaća i ratova, da fragmente njegove književnosti skupe u jednu ozbiljnu celinu, mi smo morali da znamo da bez ovog pozorišta kulturni život Srbije ne može biti potpun.
 
Zato smo prionuli na velliki posao, zajedno sa gradom Vranjem, kako bi danas mogli da prisustvujemo otvaranju tehnološki, jednog od najmodernijeg pozorišta u Srbiji – naglasio je predsednik Srbije.
 
On je istakao da je Republika Srbija za obnovu zgrade izdvojila 173 miliona dinara, a Grad Vranje još 186 miliona i dodao da će država, od Subotice do Vranja, a ne samo u Beogradu, otvarati pozorišta, biblioteke i muzeje, jer nema države bez kulture.
 
- I kao što bi rekao sam Bora, ako si se uputio prema cilju i putem počeo da zastajkuješ i kamenjem gađaš svakog psa koji na tebe laje, nikada na cilj nećeš stići.
 
Mi svoj cilj znamo i niakakva prepreka koja nam se ispreči na putu neće nas sprečiti da do njega dođemo.
 
Ova zgrada je jedno dobro svedočanstvo i o našem cilju i o iskrenom trudu i o borbi naroda i ljudi u Vranju – zaključio je Aleksandar Vučić.
 
Nakon svečane ceremonije, ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu je za zvanice izveo operu „Koštana“ Petra Konjovića, po motivima istoimene drame Borisava Stankovića, u režiji Juga Radivojevića.
 
Za zainteresovane Vranjance, na Trgu Staniše Stošića je organizovana živa projekcija ovog izvođenja. 

Foto Galerija

OTVARANJE POZORIŠTA: Svečana ceremonija

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
bugarin
22.10.2019. , 05:36
Za koga otvarate pozoriste kad su mladi pobegli u beli svet od vasek i zlikovca milosevicevog rezima uzeli bugarske pasose icao losa srbijo i romi su u inostranstvo barem vi i kmet bosilegrada vladko vodite emigrante da ne bude pusto bravo srbijo najurili ste sve sto vredi a ostao vas patriotizam i paplac sramota