Nazad

VUČIĆ razgovarao sa VETERANIMA iz Pionirskog parka

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Četvrtak 16.01.2020 - 10:39

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić s ministrima, zdravlja, finansija, odbrane i boračkog resora, primio petočlanu delegaciju ratnih veteran, koji više od tri meseca protestuju u Pionirskom parku.

Veterani na protestu u Beogradu. Foto: S.Tasić/OK Radio

U razgovoru koji je trajao sat vremena, delegacija veterana je odlučno naglasila opšte zahteve i predala zahteve koji se tiču novog boračkog zakona.

U delu razgovora koji se odnosio na za posttraumatski stresni poremećaj, članovi veteranske delegacije su posebno naglasili da su borci koji su pogođeni ovom bolešću izuzetno diskriminisani i obespravljeni.

Zahtevano je da se apsolutno skinu sva vremenska ograničenja za ostvarivanje invalidsko-boračkih prava učesnika ratova po osnovu ove bolesti.

U vezi sa boračkim dodatkom za veterane, mlađe od 60 godina, naglašeno je nekoliko stvari. Između ostalog, obrazloženo je da takva davanja budu okarakterisana kao jedan od vidova nacionalnog priznanja i da nikako ne može biti socijalno davanje. Odnosno da ne treba biti uslovljeno socijalnim i materijalnim statusom, već se treba bazirati na osnovu rana, dela i učešća u ratu.

Takođe, naglašeno je, da borci trebaju biti prioritet u ostvarivanju prava, posle višedecenijske nebrige države.

Predočeni su i ostali zahtevi, prioritet pri zapošljavanju boraca, dan veterana za Vidovdan, osnivanje boračkog ministarstva, počasnog voda u slučaju smrti veterana, nove svečane uniforme za veterane, priznavanje učešća u ratu za period proveden na Kosovu i Metohiji od 23. marta 1998. kao i za krajiške borce, ukidanja prava dezerterima, i drugo.

S druge strane, prema priči veterana, predsednik je naglasio da je najveći problem države finansiranje boračkog dodatka, kao i finansije uopšte vezane za primanja boraca.

Predsednik je na kraju sastanka rekao da će svi zahtevi biti razmotreni. Takođe, najavio je da će u roku od sedam dana zakazati sledeći sastanak.

Nakon toga izneće stav države šta će biti prihvaćeno od zahteva i na koji način, kao i šta neće biti prihvaćeno.

Do tada veterani i dalje ostaju u Pionirskom parku.


 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: