Nazad

Vučić: Uskoro lakše preko Preševa, u Albaniju i S. Makedoniju samo s LIČNOM KARTOM

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Nedelja 10.11.2019 - 11:07

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su razgovori sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Zoranom Zaevim i premijerom Albanije Edijem Ramom bili "veoma dobri" i da će prvi vidljivi dogovor biti lakši prolaz preko graničnog prelaza Preševo, a putovanje u Severnu Makedoniju i Albaniju samo sa ličnom kartom može se očekivati do Nove godine.

Dogovoren
To su tektonske promene koje će uticati na privlačenje direktnih stranih investicija, jer ulagači žele stabilnost i veliko tržište, rekao je Vučić.
 
Kako je istakao, Preševo je za Srbiju treći najvažniji prelaz, posle Batrovaca i Gradine, i odluka da fitosanitarna inspekcija radi 24 sata dnevno trostruko će ubrzati prolaz kamionima sa robom na obe strane i smanjiti operativne troškove.
 
On je najavio da će uz male izmene zakona za sve tri zemlje moći da važi ista radna dozvola, a da će se uskladiti i priznanje kvalifikacija, što će, kako je dodao "nama koristiti jer imamo problema sa radnom snagom, a istovremeno će kreirati strahovito dobar investicioni ambijent jer šaljemo poruku stabilnosti i slobode kretanja na prostoru gde živi 12 miliona ljudi".
 
Namera je, kako je rekao Vučić, da "ako uđete na aerodrom u Beogradu, da vam ne trebaju posebna dokumenta za Albaniju, niko vas neće pitati za papire, da bude što manje papira, što manje problema na granicama.
 
Kad sletite u Skoplje, mi vas više ne pitamo kako ste tamo došli, možete u Beograd ili Tiranu, to je neka vrsta "mini šengena".
 
Trojni sastanak u Ohridu nastavlja se danas, a razgovorima će se pridružiti i predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: