Nazad

Zagađenje vazduha u Vranju

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 08.02.2013 - 13:31

Prema zvaničnim merenjima, vazduh u Vranju zagađen je preko maksimalno dozvoljenih granica.

Vranje u magli

Prema izveštaju ZZJZ, koncentracija čađi u januaru bila je duplo veća od dozvoljene.

- Granična vrednost za čađ je 50 mikrograma na metar kubni vazduha, a maksimalna koncentracija na mernom mestu u ZZJZ  bila je 16 dana preko te granične vrednosti, čak 106,8 mikrograma na metar kubni vazduha.

Šest dana bile su povećane i vrednosti azot dioksida. Granična vrednost je 85 a maksimalna koncentracija bila na mernom mestu u ZZJZ  dostigla je 117,9 mikrograma na metar kubni – kaže doktorka Nevenka Stanojković iz te institucije.

Prema njenim rečima na drugom mernom mestu u Osnovnoj školi "Svetozar Marković” istog meseca sedam dana je koncentracija čađi bila preko dozvoljenih vrednosti, kao i koncentracija azot dioksida.

- Najveći zagađivači su kotlarnice ali i individualna kućna ložišta i  izduvni gasovi u saobraćaju.

Svemu doprinose i meteorološki uslovi: niska temperatura, povećana vlažnost i i povećani atmosferski pritisak – kaže doktorka Stanojković.

Prema njenim rečima promena energenata za grejanje, korišćenje gasa umesto nafte i uglja doprineli bi čistijem vazduhu kao i redovni tehnički pregledi starijih vozila koja takođe spadaju u velike zagađivače.

- Svaka od zagađujućih materija utiče na zdravlje ljudi.

Najčešće dolazi do nadražaja respiratorih puteva, otežanog disanja, i kašljanja.

Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, trudnice i deca treba da izbegavaju  bilo kakvu aktivnost na otvorenom – kaže na kraju Stanojkovićeva.
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: