Nazad

Zastava 63. PADOBRANSKE BRIGADE danas u Vranju (FOTO, VIDEO)

Izvor: OK Radio - U fokusu - Utorak 15.12.2020 - 11:01

Zastava 63. padobranske brigade boravila je u utorak u Vranju na svom putu po svetu.

Padobranci i ratni veterani ispred spomenika Čika Miti. Foto: S.Tasić/OK RadioFOTO: S.Tasić/OK Radio

Zastavu su ispred spomenika Čika Miti dočekali nekadašnji padobranci i ratni veterani iz Vranja, a pre toga je boravila u Leskovcu.

- Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade rade  - pozdrav je koji je poslat  svim pripadnicima jedinice.

Saša Stevanović, padobranac iz Vranja, ukazao je da ovakvim aktivnostima, pripadnici  63. padobranske brigade pokazuju da gde god u svetu bili, ostaju zauvek vezani za našu otadžbinu, jedinicu i svoje drugove padobrance.

- Putovanje zastave veterana practiće knjiga utisaka koja je posebno kreirana za ovu svrhu. Tu će svi učesnici  ove manifestacije upisivati svoje utiske i poruke, koje će biti trajno sačuvane i izložene u Spomen sobi jedinice.

Ova aktivnost je još jedan način da sačuvamo uspomenu na naše poginule drugove, zbog kojih pripadnici naše brigade ponosno nose crvene beretke.

Orden narodnog heroja, koji je 63. padobranska brigada dobila za herojski otpor NATO agresiji, zasluga je svih vojnika i starešina koji su učestvovali u odbrani otadžbine.

Veliki deo jedinice činio je rezervni sastav.  Upravo su pripadnici rezervnog sastava 63. padobranske brigade osnovali Udruženje veterana padobranaca i inicijatori su ove akcije 
- kaže Stevanović.

U ovoj jedinici je uvek bilo dosta pripadnika iz Vranja iokoline, za koje je, prema oceni Stevanovića, služenje u ovoj jedinici bio posebni izazov,  zbog toga što Vranje nije imalo sportske aerodrome i padobranske klubove.

Najpoznatiji Vranjanac u 63. padobranskoj brigadi bio je pukovnik Saša Đorđević, nekadašnji ratni komandant ove jedinice.

On je poginuo na zadatku, a nedavno je pokrenuta inicijativa da jedna ulica u gradu dobije njegovo ime.


Nakon boravka u Vranju, padobranci svoju zastavu nose u Užice, gde će ih dočekati njihove kolege i saborci.

S.T.

 

Foto Galerija

Zastava 63. padobranske brigade u Vranju

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: