Nazad

Zašto kasni stručna praksa?

Izvor: OK Radio - Lokalne vesti - Petak 14.06.2013 - 12:44

Program stručne prakse za oko 120 diplomaca iz Vranja u ovom času nalazi se u potpunom zastoju.

Nezaposleni (foto kurir)

Realizacija programa prvog zapošljavanja nije ni počela iako je od potpisivanja sporazuma gradske vlasti i NSZ  prošlo dva meseca.

Nacionalna služba zapošljavanja okončala je svoj deo posla, ali je zapelo u Gradskoj upravi.

Kao se saznaje, koalicioni partneri ne mogu da se dogovore oko kriterijuma za zapošljavanje, jer ima više novca nego diplomaca koji ispunjavaju uslove konkursa.

Naime, Grad je za te namene iz budžeta opredelio 24,5 a država preko NSZ 23,5 miliona dinara.

Uslova za stručnu praksu bio je prosek od najmanje 8,5, ali se sada pojavila mogućnost da i slabiji diplomci dobiju posao.  

Miroslava Mladenović, načelnica Gradske uprave, kaže da je nakon potpisivanja ugovora on poslat republičkoj filijali NSZ na uvid, te da se već dva meseca otuda čeka zeleno svetlo.

- Sledi javni poziv i definisanje kriterijuma po kojima će visokoškolci sa evidencije nezaposlenih konkurisati za svoj prvi posao. Oko toga se još uvek nismo dogovorili - kaže Mladenovićeva.

Gradonačelnik Zoran Antić prilikom potpisivanja sporazuma najavio je da je Grad spreman da pomogne zapošljavanje ne samo 120 fakultetski obrazovanih Vranjanaca sa prosekom iznad 8,5 do 35 godina starosti, već svih 280 lica sa šestim i sedmim stepenom stručne spreme.

Antić je tada decidirano tvrdio da će realizacija stručne prakse biti bez ikakve politizacije, ali izgleda da je baš  tu i zapelo.

Dok se koalicioni partneri dogovaraju, a prva plata od oko 25.000 dinara mesečno za ovdašnje diplomce ostaje samo daleki san.

Što je najgore, u ovom času niko nema jasan odgovor na jednostavno pitanje: dokle?
 

Komentari

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: